Informationssökning

Att söka information är en process som innehåller flera steg. Det krävs planering, kunskap och övning för att hitta bra och relevant information. Ju mer du övar, desto bättre blir du på att söka.

En guide i informationssökning

1. Skaffa dig förkunskaper!

Det underlättar ditt sökande om du har förkunskaper i ämnet, ju mer du vet om något desto enklare blir det att hitta information om det. Börja gärna med att slå i ett uppslagsverk för att få lite översiktsinformation.

Använd till exempel Nationalencyklopedin.

2. Formulera en fråga

Vad är det du vill ha svar på? Försök att formulera för dig själv vad det är du vill veta och vilken typ av information du letar efter. Om du är osäker på vad du letar efter kommer sökandet efter information bli svårt. Fundera ut några ord eller fraser som du vill använda när du söker.

3. Välj var du vill söka

Olika källor (källor är böcker, tidningar, webbplatser, TV-program och så vidare) är olika bra beroende på vad det är du vill ha svar på. Fundera på var du kan tänkas få bäst resultat. Söker du efter något som är väldigt aktuellt är Internet, till exempel Google, ett bra sökverktyg. Om du söker efter en historisk händelse är böcker en bra källa, böcker söker du i skolans bibliotekskatalog. Du kan även söka efter artiklar i tidningar och tidskrifter med hjälp av Artikelsök eller Mediearkivet. Ämnesdatabaser och länksamlingar kan också vara ett alternativ.

4. Sök och samla in information

Använd dina sökord för att söka efter information. Tänk på att de olika sökverktygen (Sökverktyg är platsen du söker information på, till exempel Google, Artikelsök, bibliotekskatalogen) du söker via kan använda olika sökspråk. På Google kan du till exempel använda dig av + och -. I Artikelsök kan du använda dig av OCH, INTE och ELLER. Dessa tecken kallas sökoperatorer och är bra att använda om man får för många eller kanske för få träffar i sin sökning.

Söktips för Google

5. Var källkritisk

När du har fått fram tillräckligt med information är det dags att läsa och gå igenom den. Tänk på att vara källkritisk, ta reda på vem som står bakom informationen du hittat och vilket syfte som finns med den.

(Denna information är baserad på Vasagymnasiets guide i informationssökning.)

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 18 juni 2019


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på