Publicerad 2017-06-08

Studenternas företagsfrukost

Bild på studenter i matsalen

Alla blivande studenter träffades för en företagsfrukost i Ullvis matsal på fredagsmorgonen den 2 juni. Julia Roskvist var på plats i morgonsoffan för fjärde året i rad och intervjuade elever och företagare. Det haglade tips om eget företagande, jobb och framtidstänk. Samt tips från spännande gäster som bland annat bloggare, kommunalråd och författare.

Intervjuer i morgonsoffan

Årets studentfrukost handlar om hur det är att vara företagare. Först ut som gäst i morgonsoffan var Mathias Axelsson från Axelssons trafikskola. Mathias har hela fem företag. Han ger som tips till de som är intresserade av att starta eget att se om det finns ett behov för just det företaget eller tjänsten som man erbjuder. Men ett intresse och en vilja är det viktigaste inför att starta ett företag. Mathias pratade också om vikten att ta körkort. Även om det inte står i platsannonsen att de kräver körkort är det ändå en merit att ha genomfört och klarat det.

Roger Eklund är kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden. Han är med och bestämmer vilka program som ska finnas på gymnasiet genom att se vilka behov det finns på marknaden. Olika företag sponsrar och samarbetar med skolan och skapar på så sätt arbeten efter studenten. Rogers bästa tips till de som ska börja jobba efter studenten är att komma i tid och prioritera jobbet. Varje jobb skapar ett CV och alla jobb är en merit. Tänk också på att ta initiativ och var engagerad i det du gör.

Efter Studenten

Bild på studenter i morgonsoffan

Vad händer efter studenten? Fyra av våra elever intervjuades och berättade om vad de ska göra.

My som gått Restaurang och livsmedelsprogrammet och har praktiserat i både Spanien och Italien under sin studietid. Hon har fått jobb på en restaurang i Västerås.

Gustav som gått VVS- och fastighetsprogrammet och tävlat i rörmokeri fick tillsvidareanställning första dagen på praktiken.

Pontus som gått Bygg och anläggningsprogrammet har fått jobb på Sjödoffs entreprenad AB. Han fick också jobb under praktiken.

Nicklas som gått El-automation har fått jobb på Volvo direkt efter studenten.

Deras bästa tips för att få jobb är att visa framfötterna. ”Inte sitta och hålla på med mobilen”. Göra något man gillar för då är det lättare att visa engagemang och hitta ett roligt jobb som du tjänar pengar på. Men glöm inte - pengar är inte allt.

Stipendier och utmärkelser

Bild på Gustav Room

Därefter var dags för stipendieutdelning. Först ut var VVS-branschens Yrkesnämnd som delade ut ett stipendium på 2000 kronor till Gustav Room från VVS- och fastighetsprogrammet. Bästa byggelev blev Edvin Ringeborn från Bygg och anläggningsprogrammet som fick 4 000 kronor från Västmanlands/Sveriges byggindustrier.

Sparbanken delade ut stipendier till de tre bästa UF-företagen. Volvo och GKN delade ut åtta stipendier på 5 000 kronor vardera för väl utförda gymnasiearbeten samt Köpings Industri och hantverksförening som delade ut sex stycken stipendier också på 5 000 kronor vardera.

Bild på stipendiater

Årets E-max-deltagare är Ebba Gunnarsson och Victoria Appeltoft som studerat på Ekonomiprogrammet. De ska med andra tävlande från hela Sverige driva fram ett företag samt lyssna till olika föreläsare och lära sig om företagsamhet. De tycker att det ska bli kul och lära sig om livet efter studenten och träffa nya människor.

Unga entreprenörer

Lovisa Odèn från Västerås började blogga som nioåring och fick sin första sponsor från ett skönhetsföretag när hon var 14 år. Samtidigt som hon tar studenten driver hon ett företag och hon har cirka 60 000 läsare i månaden på sin blogg. Det som är negativt med bloggandet säger Lovisa är att det blir väldigt självutlämnande och har bland annat lett till näthat och även fysiska påhopp. Samt att det är ett hårt arbete bakom bloggen. Men det positiva är att hon nu har fullt upp med att gå på olika galor, event och skriva kontrakt med sponsorer.

Tomas Öberg från Köping har skrivit en bok, en självbiografi. Om ett liv kantat med droger, motgångar och relationer. Tomas menar att man ska försöka att vända på motgångarna och försöka igen och aldrig ge upp. Att du ska följa dina drömmar och kämpa trots motgångar.

Att aldrig ge upp är ett tips som både Lovisa och Tomas ger. Våga prova, säger de.

Utöver det späckade programmet i morgonsoffan gjorde Västerås science park lite reklam och framhöll vikten av att ta chansen och förverkliga dina idéer och komma till deras Business camp och utveckla just din företagside. Samt att en mängd biobiljetter och presentkort lottades ut till de blivande studenterna.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 08 juni 2017


Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på