Publicerad 2017-09-04

Nominerad till lärarpriset Guldäpplet

Foto på Tomas Andersen, lärare på fordons- och transportprogrammet

Tomas Andersen har chans att vinna presigefyllt lärarpris

Tomas Andersen, yrkeslärare på Ullvigymnaiset är nominerad till Guldäpplet 2017. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt.

Tomas är nominerad bland annat för det arbete han gör för att ge eleverna på fordons- och transportprogrammet möjlighet att bekanta sig med och lära sig de datasystem som används ute i arbetslivet.

- Bilarna idag är så pass avancerade och tekniken som finns i bilen kräver datakunskaper och programkunskaper för att kunna laga den. Det kräver att våra elever måste kunna den biten. Här på Ullvigymnasiet får vi använda bilverkstädernas felsökningsprogram. Det finns flera olika program som vi kan använda oss av, berättar Tomas.

Att han blev nominerad tycker han var kul och överraskande. Han framhåller också att det är flera lärare som arbetar med den digitala biten på programmet. Det råder dock ingen tvekan om att han är en populär lärare:

Foto på Tomas och två elever

Eleverna Omid och Alexander är nöjda med sin lärare

- Tomas är bra, har ett eget sätt att lära oss. Det är bara första veckan men han verkar framåt, jag kommer garanterat att klara studierna bra, säger eleven Omid Azadeh.

Alexander Eklund, elev på fordons- och transportprogrammet, lägger till:
-Han är en bra lärare som kan sin sak!

Guldäpplet tilldelas lärare som jobbar för:

  • förnyande av lärandet med stöd av IT
  • pedagogiskt arbete med egna elever
  • arbete för att inkludera alla elever
  • arbete med att inspirera elever såväl som kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Finalisterna presenteras på Bokmässan den 28/9. I slutet av oktober delas priset ut på Skolforum. Vinnaren får ett handblåst glasäpple och ett stipendium på 25 000 kronor.

Guldäpplet – ett pris för lärare som kan förena pedagogik med digitala verktyg

Dagens digitaliserade samhälle ställer högre krav på digital kompetens. Läroplaner och kursplaner innehåller tydligare skrivningar om digital kompetens som ska gälla från höstterminen 2018. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är en pedagogisk möjlighet och utmaning för lärarna.

- De nominerade till Guldäpplet visar hur de digitala verktygen kan användas i alla ämnen och utbildningar, i slöjd, språk och matematik, liksom i bageri och fordonsteknik. Innovation liksom djupt pedagogiskt engagemang, bred kompetens och kollegialt delande utmärker många av årets nominerade, säger Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet.

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

Foto på glasskulpturen Guldäpplet

Foto: Bo Helmersson

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 13 september 2017


Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på