Publicerad 2017-09-26

Ullvis inspirationssoffa för årskurs 1

Bild på elever i matsalen

Alla elever i årskurs 1 bjöds på frukost innan det var dags för inspiration i aulan

För första gången någonsin bjöds Ullvigymnasiets årskurs 1 på en inspirationsmorgon. Konferencier Julia Rosqvist som brukar ha studentfrukosten för årskurs 3, träffade flera ledande företagare från kommunen samt andra intressanta gäster som gav tips och idéer inför studierna och framtiden.

UF-företag - vad är det?

Johan Eliases och hans kollegor berättade om UF-företag, - om hur det är att starta, driva och avsluta ett företag. Även att man kan tjäna mycket pengar på sitt företag. UF-mässan är den 30 mars nästa år där man kan vinna fina priser och utmärkelser och sedan gå vidare till den stora tävlingen i Stockholm. Till råd och stöd här på Ullvigymnasiet har vi Per Ödman som ansvarig UF-lärare. Han är även lärare i företagsekonomi.

Johan Eliases och hans kollegor berättade om UF-företag. Per Ödman är ny UF-lärare här på Ullvigymnasiet

Eleverna fick många tips och råd hur man kan driva UF-företag.

Studietips

Wihelm Fredriksson som är före detta elev och Erik Pantzar som är elev nu på Ullvigymnasiet gav många olika tips på hur man lyckas med studierna. Bland annat att det är bra om man är med i olika organisationer. Wille var till exempel med i Jipporådet, där han anordnade studentfester och andra arrangemang inför studenten. Vilket han tyckte var lärorikt inför framtiden. Erik säger att man ska vara med på genomgångarna som lärarna har och verkligen lyssna. Både säger att det är viktigt att inte skjuta upp uppgifterna och är något ämne tråkigt eller svårt - ta hjälp av varandra. Offra lite tid, alltid lär du dig något.

Wilhelm Fredriksson och Erik Pantzar gav många olika tips på hur man lyckas med studierna.

Erik Pantzar och Wilhelm Fredriksson gav tips på hur man lyckas med studierna.

Körkort? Vad har det med studier att göra?

Mathias Axelsson från Axelssons trafikskola berättar att det är bra att ha körkort. Det kan hjälpa dig att få jobb men även om du ska studera på annan ort är det bra. Han tipsade även om att trafikskolan kan hjälpa dig att planera din körkortsutbildning så att dina studier inte blir lidande.

Elevorganisationer

Mikael Axelsson som är elev- och fritidssamordnare berättade om de olika elevorganisationerna som finns på Ullvigymnasiet, såsom Elevrådet, Jipporådet och Balkommittén med flera. De olika organisationerna skapar roliga arrangemang så att skolan inte bara består av studier. Det är också en bra erfarenhet inför framtiden att ha varit med i någon elevorganisation. Mikael berättade att han ge referenser till framtida arbetsgivare om någon gjort ett bra jobb i en elevorganisation.

Företagare i Köping

Lola Svensson och Tom Ljungqvist är två företagare från Köping. Lola driver Lolas dansstudio och Tom driver hela sju företag för närvarande. Tom drev också ett UF-företag när han gick på Ullvigymnasiet och mottog pris i den stora tävlingen i Stockholm. Tom berättar att det bästa med att driva ett eget företag är friheten, och motgångar är den bästa drivkraften. Men han säger även att det är viktigt att planera och vara förberedd på det värsta.

Bild på företagaren Tom Ljungqvist och Petra Ärlsjö från Västerås science park

Företagaren Tom Ljungqvist och Petra Ärlsjö från Västerås science park

Petra Ärlsjö från Västerås science park säger att det är viktigt att skapa kontakter och fråga runt om sommar och extrajobb. Fråga kompisars föräldrar, släktingar eller gå ut till företag och lämna CV.

Camilla Nilsson från Köpings näringslivsenhet tillsammans med Johan Eliases från Ung företagsamhet och rektor Anna Ulfves

Camilla Nilsson från Köpings näringslivsenhet tillsammans med Johan Eliases från Ung företagsamhet och rektor Anna Ulfves

Camilla Nilsson från Köpings näringslivsenhet finns också att tillgå i frågan om att starta eget.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 26 oktober 2017


Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på