Publicerad 2018-06-13

Studentfrukost med inspiration

Bild på elever som intervjuas

För femte året i rad arrangerades studentfrukosten med inspirerande gäster som berättade om företagande, arbetsliv och andra nyttiga tips för de blivande studenterna i morgonsoffan tillsammans med moderatorn Julia Rosqvist

Från flyghavre till politik

Den första gästen var Köpings kommunalråd och ordförande för barn och utbildningsnämnden, Roger Eklund. Han bestämmer bland annat vilka program som ska finnas på Ullvi genom elevernas intresse och vilka program de söker.

Rogers första sommarjobb var att plocka flyghavre, men han säger att alla jobb räknas. Det är viktigt att bygga ett CV och alla jobb ger meriter. Men det viktigaste är att komma hel, ren och i tid.

Emax

Emma och Helena går båda andra året på ekonomiprogrammet och är uttagna att medverka i Emax. För att bli uttagna skickade de en motivering till sin programrektor om sina framtidsdrömmar om bland annat miljö och juridik.

På Emax kommer de att indelas i olika lag där de får föreläsningar av olika företagare och entreprenörer med mera.

Human Resource

Therese Eriksson är Human Resource-expert, det vill säga det är hon som har hand om personalfrågorna på Köpings kommun. Och hon tipsar om i vilka branscher som det behövs folk och det är bland annat inom lärare, fritidspersonal och inom sjukvården. Vet du inte vilket jobb som passar just dig så kan du gå in och testa det på Sveriges kommun och landstings hemsida.

Vill du ha 30 000 kronor?

Camilla Nilsson är näringslivschef i Köping och berättade om projektet Ung i Mälardalen där du och minst två kompisar till kan presentera en idé som ni vill förverkliga och för att kunna det kan ni söka projektpengar på upp till 30 000 kronor till det. Projektet är till för ungdomar i åldern 13-25 år.

Körkort = jobb?

Behöver man körkort för att söka jobb? Ja oftast ses det som en merit att man tagit körkort att man påbörjat och slutfört något ses som meriterande. Och så klart så måste man ju ha körkort i vissa arbeten, berättar Mathias Axelsson på Axelsson trafikskola. Men Mathias kör inte bara bil han är också lokalordförande i riksorganisationen Företagarna. Så har du en idé till att starta ett företag så kan du få hjälp av Mathias.

Stipendieutdelning

Bild på student som tar emot stipendium

Oliver Jersby från VVS- och fastighetsprogrammet fick ett stipendium på 2 000 kronor från VVS-branschens yrkesnämnd. Oliver tänker dela priset med klassen, då han tycker de förtjänar priset lika mycket.

Gustav Eriksson från Bygg och anläggningsprogrammet blev utvald till bästa byggelev av Byggindustrins yrkesnämnd och fick ett stipendium på 4 000 kronor.

Efter studenten

Bild på elever

Vad händer efter studenten? Jobb, plugg eller resa? Morgonsoffan frågade fyra av våra blivande studenter vad de tänker göra.

Noor Yacko har gått el och energiprogrammet men det är ingenting han kommer att syssla med den närmaste framtiden. Han ska åka till Skövde och göra värnplikt som stridsfordonsförare.

Samuel Mellberg har gått på teknikprogrammet och kommer att jobba på Elon först och främst och sedan antagligen utbilda sig vidare.

Emma Fredriksson har också gått teknikprogrammet och jobbar på McDonalds men ska sedan söka HR-utbildning.

Carl Rosendahl har gått ekonomiprogrammet men ska efter studenten tävla i VM i inlineshockey i Italien först och främst.

Prova dig fram

Thomas Öberg kommer från Köping men har bott i flera olika länder och har provat det mesta i arbetsväg. Han har bland annat skrivit två böcker, arbetar som föreläsare och har varit servitör en kort stund. Thomas råd är att inte tänka så mycket utan prova dig fram. Du vet inte om jobbet passar dig förrän du provat. Samt att du ska vara trevlig och alltid göra ditt bästa.

Nätverket UF-alumner

Camilla Nilsson näringslivschef avslutar med att påminna om UF-alumner- ett nätverk för de som drivit UF-företag.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 27 juni 2018


Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på