Publicerad 2018-09-26

Hundratals Ullvielever inspirerades av entreprenörer

Julia Rosqvist och Sofie Eriksson

Att starta företag innebär att prova en möjlighet och att samtidigt göra något du tycker är roligt. Det var ett av budskapen när omkring 300 nyblivna Ullvielever samlades i gymnasiets aula på tisdagen för att inspireras till att testa egenföretagande.

‑Jag önskar att ni ska få en trevlig och inspirerande morgon där vi kan så ett litet frö hos er om möjligheten till att starta ett företag.

Så inledde Ullvigymnasiets rektor Anna Ulfves dagen för skolans alla ettor på tisdagsmorgonen.

Pauline Spångberg och Martha Garabet

Pauline Spångberg och Martha Garabet går första året på Ekonomiprogrammet, som de båda hade hört gott om redan innan skolstarten. "Det lilla ekonomi vi läste i högstadiet tyckte jag var jättespännande", säger Pauline om en annan anledning till att hon valde just det programmet.

Alla elever har någon gång under gymnasietiden möjlighet att starta och driva ett så kallat UF-företag. Tisdagens Inspirationssoffa gav eleverna en inblick i vad det kan innebära.

‑ Att vara egenföretagare låter jätteintressant. Du sköter en hel verksamhet för dig själv. Du har stort ansvar men samtidigt gör du det på ditt sätt, säger Martha Garabet, 15 år, som går första året på
Ekonomiprogrammet.

Louise Solberg

"Jag vill uppmana alla som vill driva företag att prata med er lärare - för det går att göra inom varje program", säger Louise Solberg som är gymnasieansvarig projektledare på UF Västmanland.

Efter en frukost i matsalen begav sig eleverna till aulan för att lyssna till äldre elever, företagare samt representanter från UF och projektet Framtidens företagare.

‑Min förhoppning är att så många som möjligt här inne under er gymnasietid ska testa att driva ett UF-företag, säger Louise Solberg,
gymnasieansvarig projektledare på Ung företagsamhet.

Bild från aulan

Omkring 300 förstaårselever samlades i Ullvigymnasiets aula på tisdagsmorgonen.

Hon berättade också om hur hon själv började inom UF med att sälja egentillverkade skosnören. Louise Solberg blev årets säljare
regionalt och prisades sedan med en andraplacering i hela Sverige.

‑Det behöver inte vara så avancerat – de skosnören som jag lyckades knipa andrapriset som årets säljare med var gjorda av resårband,
Karlsons klister och krympplast, säger Louise Solberg.

Charlotta Strengbom

Det finns många möjligheter för unga som vill starta företag. Charlotta Strengbom från projektet Framtidens företagare: "Nästa sommar finns chansen att testa att starta ett sommarföretag under lovet. Att testa eran grej utifrån vad ni tycker är roligt", säger hon.

Till allmänt jubel lottade konferencieren Julia Rosqvist mellan besöken i soffan ut presentpåsar, biobiljetter – och inte minst en körlektion på Axelssons trafikskolor i Köping.

En annan gäst i morgonsoffan var Tom Ljunqvist från Köping. Han är bara 26 år men har redan startat sju företag och driver bland
annat ett framgångsrikt sängbolag.

‑Jag har väldigt svårt att släppa en möjlighet, jag vill testa om det fungerar och det tycker jag att ni också ska göra, säger Tom
Ljungqvist till de omkring 300 eleverna i Ullvigymnasiets aula.

Ulf Wadman

Ulf Wadman arbetar sedan augusti som UF-samordnare på Ullvigymnasiet. Han har tidigare haft en liknande roll i Nacka. "Det är otroligt stimulerande att se engagemanget och det intresse som eleverna har för det här ämnet", säger han.

Tom Ljungqvist

Tom Ljungqvist driver sju företag. Allt började med Ullvigymnasiet och UF-företagande. "Det viktigaste är att göra något man tycker är kul och orkar jobba med, för det går inte bara bra. Det är upp och ned hela tiden. Men sikta högt och tro på din produkt", säger han.

Sofie Eriksson

Tredjeårseleven Sofie Eriksson kommer från Finland och berättade hur det är att kombinera studier med en elitsatsning på pingis. "Det blir långa dagar, när du bor ensam får du ta hand om allt hemma så det handlar om att prioritera sin tid".

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 10 oktober 2018


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på