Publicerad 2018-11-19

Pulsträning för elever och personal

Streckgubbar som gör gymnastik

Visste du att vi har pulsträning varje onsdag och fredag morgon? I upp till två timmar efter träningen står hjärnan vidöppen för kunskapsinhämtning! Alla elever som deltar får frukost.

Pulsträning kan ge högre betyg och göra dig mindre stressad

Det som är spännande med pulsträning är att nya rön visar att upp till två timmar efter att en person tränat 20-30 minuter med förhöjd puls (65-85 procent av sin maxnivå) står hjärnan vidöppen för kunskapsinhämtning.

På flera skolor runt om i landet har man därför lagt in matte- och svensklektioner direkt efter idrottstimmarna – och upptäckt bättre kunskapsinhämtning och högre betyg som en konsekvens av detta.

Andra vinster med pulsträning är bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga, man blir piggare och gladare och det kan motverka depressioner och stress. 

Titta på en kort film som berättar mer om fördelar med träning.

Vi på Ullvigymnasiet kommer inte använda pulsklockor eftersom det tar för lång tid att få på utan vårt mål är helt enkelt att höja pulsen. På en jobbighetsskala mellan 1-10 är målet att du ska få upp pulsen på nivå 7-8 (10 = maxpuls/jättejobbigt).

Träning varje onsdag och fredag morgon

På onsdagar kl. 7.30-8.00 kommer man kunna köra tabata. Det är en typ av pulsträning som går ut på att man jobbar i 20 sekunder och vilar i 10 sekunder. Du hakar på efter bästa förmåga.

På fredagar kl. 7.30-8.00 är det cirkelträning. Det är 10 stationer med olika pulshöjande övningar varvat med styrkeövningar (alltid med kroppen som belastning). Man jobbar då i 40 sekunder och vilar i 20 sekunder och så kör man två varv.

Alla elever som deltar får frukost i uppehållsrummet

Det är förstås helt frivilligt att delta i detta eftersom det ligger utanför skoltid. De elever som deltar kommer få en frukostbiljett som belöning. Det innebär att de kan hämta en macka och dryck i skolans uppehållsrum.

Du som vill vara med ska byta om till idrottskläder och det kan vara bra att ha med sig en vattenflaska ifall man blir törstig. Ingen föranmälan krävs utan det är bara att dyka upp.

Varmt välkomna!

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 30 november 2018


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på