Studie- och yrkesvägledning

Bild på utbildningskataloger

Studie- och yrkesvägledare hjälper dig med vägledning och information om ditt kommande gymnasieval, dina pågående studier eller framtida studie- och yrkesval. Vårt mål när du lämnar oss är att du har kunskap och förutsättningar att göra ett framtidsval.

Ska du välja gymnasieprogram har vi gjort en speciell sida för dig i 9:an. Där har vi försöka att samla viktig information inför gymnasievalet.

Sida för dig som går i 9:an och ska välja till gymnasiet.

Studie- och yrkesvägledning hjälper dig att fatta beslut kring ditt framtidsval

Vill du börja jobba direkt eller vill du läsa vidare? Att komma fram till vad man vill göra efter gymnasiet kan vara en lång process. Vi studie- och yrkesvägledare råder dig att börja tidigt med din framtidsplan. Med tidigt menar vi när du börjat hos oss på gymnasiet, tre år går fort.

1. Sök information om studier och yrken

För att kunna göra ett val behöver du ta reda på vad som finns när det gäller yrken och utbildningar.

2. Utforska dina intressen

Finns det för dig intressanta yrken, ämnesområden, branscher? Vad tycker du om att göra? Vad är du bra på att göra? Vad är ett bra jobb för dig?

3. Gör din själv-matchning

Vad passar dig? Vilka är dina personliga egenskaper? Vilka är dina främsta färdigheter? Finns det saker du måste ta hänsyn till i ditt kommande jobb? Vad är du beredd att satsa när det gäller ekonomi och hur lång utbildning kan du tänka dig? Kommer det att vara lätt att få jobb utifrån det du vill välja?

4. Fatta beslut och gör ditt val

Vill du studera direkt efter gymnasiet eller finns det annat du vill eller behöver göra först. Du kanske inte är helt klar med vad du vill utbilda dig till eller jobba med framöver. Du kan alltid vänta och ta upp denna tråd senare.

Användbara länkar som kan hjälpa dig

Vi har gjort en användbar och nyttig länksamling för dig som går på gymnasiet. Här hittar du länkar om utbildningar, studieekonomi, studentbostäder, arbetsförmedling, om att arbeta utomlands och tester för att kartlägga vilket arbete passar dig.

Ta hjälp av våra samlade "Efter gymnasiet-länkar"

Information om behörigheter från gymnasiet till högskola

I vår pdf, behörighetsvisaren, kan du se vad du är behörig till på högskola eller universitet om du läst ett högskoleförberedande program på gymnasiet.

Mer information

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 20 augusti 2020


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på