Basketgymnasiet NIU

Har du funderat på att satsa ännu mer på din basketkarriär? Vill du utvecklas både inom din sport och samtidigt studera tryggt på ett gymnasieprogram?

Baskettränare Panagiotis Nikolaidis

Sedan 2016 är Ullvigymnasiet kvalitetscertifierat som en av landets nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) inom basket. Det är en kvalitetsstämpel från Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Skolverket. Här får du möjlighet att träna i en elitmiljö med andra ungdomar som vill satsa såväl på sin idrott som på sina studier.

Basketgymnasiet är ett resultat av ett bra och starkt samarbete mellan Köping Basket och Ullvigymnasiet.

På kort tid har skolan och klubben producerat spelare till ungdomslandslagen och Köping Stars i SBL, exempelvis Luka Babic, Simon Klaasma och Leo Wilhelm. Utöver deras individuella framgångar kom Köping Basket/NIU Ullvi dessutom tvåa i HU-19 SM säsongen 2018/19.

Gruppbild på Köping Basket/NIU Ullvi som kom tvåa i HU19 SM säsongen 2018/19!

Köping Basket/NIU Ullvi kom tvåa i HU19 SM säsongen 2018/19!

På skolan har vi ett starkt team med duktiga tränare, elevhälsa och förstående lärare. Om du kommer från en annan kommun försöker vi hjälpa till med att skaffa boende.

logotyp Köping Basket

Kurser och poäng

Kurser du kommer att få betyg i:

 • Idrott specialisering 1 100 p
 • Idrott specialisering 2 100 p
 • Tränings- och tävlingslära 1 100 p
 • Tränings- och tävlingslära 2 100 p

Två av dessa kurser läses inom ditt individuella val och de två andra kommer att ersätta två programfördjupningskurser inom ditt program. Vilka det är ser du på vår programöversikt.

Kombinera basket med ditt gymnasieprogram

Vi erbjuder dig att få basket på schemat samtidigt som du följer ett av våra ordinarie gymnasieprogram. Följande program kan du kombinera med din elitsatsning inom basket:

 • Barn- och fritidsprogrammet
 • Bygg- och anläggningsprogrammet (inriktning husbyggnad)
 • Ekonomiprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Fordons- och transportprogrammet (inriktning personbil)
 • Industritekniska programmet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Teknikprogrammet
 • VVS- och fastighetsprogrammet (inriktning VVS)
 • Vård- och omsorgsprogrammet

Utbildningen

Utbildningen individanpassas utifrån dina förutsättningar för att du skall utvecklas som basketspelare och människa. Det är dig och dina behov som träningen fokuseras på, inte laget.

Träningspassen är inriktade på allmän träning, träning inom basketens olika positioner och taktik samt naturligtvis din egen teknikträning, det vill säga, det du och din tränare anser att du behöver förbättra.

Instruktörer

Träningen sker i Ullvihallen under ledning av Panagiotis Nikolaidis. ”Giotti” är Steg 4 utbildad (högsta utbildningen i SBBF) och har flera års erfarenhet från spel och coachning på absolut högsta nationella nivå. Utöver det har han även internationell erfarenhet efter nio år med diverse ungdomslandslag.

Helena Hoffstedt ansvarar och undervisar i kursen Träningslära. Hennes övriga ämnen är Svenska samt Idrott och hälsa. Helena har en aktiv bakgrund inom såväl basket som friidrott och är numera även ungdomstränare i Köping Basket.

Upplägg

Du som elev garanteras tre pass specialidrott per vecka.

Ansökan

För att kunna antas till basketgymnasiet, måste du göra en ansökan till, och komma in på något av Ullvigymnasiets program. Du måste göra en särskild ansökan gällande basketen.

Ansökningsblankett till Basketgymnasiet.PDF

Vi tar in cirka 10 elever per år. I samarbete med NIU Basket och din nuvarande klubb gör vi en så heltäckande bedömning som möjligt av din nivå och dina utvecklingsmöjligheter. Du ska vara aktiv basketspelare och ansluten till en förening för att kunna söka. Sista ordet vid antagningen till basketgymnasiet har din blivande instruktör här vid Ullvigymnaiset.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 16 oktober 2019


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på