Unik praktik i Skottland

Hampus Jansson i årskurs 3 på Bygg- och anläggningsprogrammet har fått en unik möjlighet att göra praktik i Skottland under oktober månad. Tack vare gemensamma kontakter i Skottland har skolan och familjen tillsammans arrangerat denna praktik.

Bygglärare med elev

Hampus flög till Aberdeen den 1 oktober tillsammans med sin mentor och bygglärare Lennart Ångman. Därifrån åkte de 15 km norrut till staden Elgin där Hampus ska bo och arbeta under hela oktober.

 

Företaget som Hampus praktiserar hos heter Mansonry & Lime är grundat av Hans Norling och de har 15 anställda. Deras specialitet är att renovera gamla hus, vilket de gör efter norra Skottlands ostkust. Byggtraditionen i Skottland är mycket annorlunda jämfört med den svenska och därför kommer Hampus att få en mängd nya erfarenheter och spännande kunskap, särskilt beträffande tekniken att bygga hus i sten. Han får även prova på konstnärligt stenarbete samt gipsning och finsnickeri.

 

Eftersom Hampus kommer att vara borta från skolan i tre arbetsveckor missar han en antal lektioner i svenska, natur- och religionskunskap. Därför har han skolarbete med sig så han inte ska komma efter i de teoretiska kurserna. Tack vare sin skoldator och lärplattformen fungerar det bra att sköta studierna på distans denna tid.

 

Om det fungerar bra med denna praktik kan det i förlängningen utmynna i ett framtida elevutbyte.

 

- Det blir tomt för mina föräldrar hemma, berättar Hampus, eftersom min syster jobbar på Island nu.

Byggpraktikant med chef

Hampus med sin chef Hans Norling utanför byggföretaget i Skottland.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 01 november 2016


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på