Allmän förskola

Den allmänna förskolan erbjuds barn över tre år. Den är avgiftsfri men speciella regler gäller, till exempel att det är 15 timmar per vecka och att barnen måste vara lediga under skolloven. Om barnet redan har plats får du en minskad avgift.

I förskolan ingår allmän förskola för barn som är 3-5 år. Alla barn som inte redan har en plats i förskolan erbjuds allmän förskola från och med höstterminsstarten i augusti det år barnet fyller 3 år.

För dig som har omsorg även under loven, eller om ditt barn har närvarotid på över 15 timmar per vecka, innebär allmän förskola att din avgift blir lägre från och med 1 augusti det år ditt barn fyller 3 år.

Kostnadsfri allmän förskola

Om ditt barn går 525 timmar per år, det vill säga 15 timmar per vecka, och är ledig under skolans lov (sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov och jullov) kan du ansöka om att ändra placeringsform till kostnadsfri allmän förskola – då är verksamheten avgiftsfri.

Du kan endast ansöka avgiftsfri allmän förskola för en längre sammanhållen period, exempelvis under föräldraledighet. Att byta till vanlig allmän förskola till exempel under lov och sedan byta tillbaka är inte möjligt.

Avgiftsreducering

Om barnet redan har en förskoleplats eller plats i annan pedagogisk verksamhet och går mer än 525 timmar per år, får du en minskad avgift från och med den 1 augusti det år barnet fyller tre år.

Föräldraledig eller arbetssökande

För den som är föräldraledig, arbetssökande eller har barn i förskolan eller annan pedagogisk verksamhet 15 timmar per vecka eller mindre, finns olika alternativ att välja mellan.

  • Barnet går i allmän förskola 15 timmar i veckan under skolans höst- och vårtermin (525 timmar per år) utan avgift. Barnet är ledigt under skolloven.
  • Barnet behåller sin ordinarie placering i förskola eller annan pedagogisk verksamhet med 15 timmar per vecka men får en minskad avgift.

Ändra placeringsform

Vid bestående förändring kan du ändra placeringsform till avgiftsfri allmän förskola. Du behöver fylla i en blankett för att ändra placeringsform till allmän förskola som du sedan lämnar till förskolan.

Blankett för att ändra placeringsform från förskola till allmän förskola. Pdf, 139 kB.

Dagar då barnet i allmän förskola måste vara ledigt

Under skolans lovdagar är barn i allmän förskola även lediga. De är också lediga under förskolans stängningsdagar.

Se lov och läsårstider för skolorna då även barn i allmän förskola är ledig

Se stängningsdagar för förskolan

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: