Köpings historia och arkitektur

Här kan du läsa om hur Köpings historia, hur staden byggdes och om framstående arkitekter och deras byggnader, kända personer i Köping och om vårt kommunvapen.

Köpings historia - Från tidig handelsplats till industristad

De första människorna bosätter sig i Köpingstrakten omkring 2000 före Kristus. Nu är Köping en modern industristad, och där i mellan har staden brunnit och haft en känd apotekare i stan.

Läs mer om Köpings historia här

Så byggdes staden

Från medeltida vattugränder, en omfattande stadsbrand till Theodor Dahls utsmyckade fasader, funktionalismen och en småhusvåg. Nedan kan du läsa om vägen fram till det Köping vi ser idag.

Ett kommunvapen med lång historia

Många av de svenska stadsvapnen utformades under 1500- och 1600-talen. De medeltida städernas vapen hämtades från de gamla stadssigillen, medan nyanlagda städer fick nya vapen. Köpings vapen är betydligt äldre.

Läs mer om Köpings kommunvapen

Kända personer i Köpings historia

I Köpings historia finns det personer som av olika anledningar blivit särskilt ihågkomna. Här kan du läsa mer om apotekaren Carl Wilhelm Scheele, fotbollsspelaren Kalle Köping, stadsbrännaren Malakias Andersson, låtskrivaren Rickard Dybeck, riksdagskvinnan Agda Östlund och arkitekten Theodor Dahl.

Läs mer om betydande personer i Köpings historia

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings kommun

Postadress
Köpings kommun
731 85 Köping

Telefontider
Måndag-torsdag: 8.00-17.00
Fredag: 8.00-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar kan vi ha ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken