Publicerad
Den här veckan är elever från Ekonomiprogrammet, Teknikprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet i Xanten i Tyskland på studieresa tillsammans med sina lärare. Här kan du läsa om deras resa.
I vanliga fall brukar måndagar inte locka särskilt mycket, det är inte direkt kul att ta sig tillbaks till verkligheten efter en rolig helg. Men den här måndagen var inte heller som alla andra måndagar, den här måndagen var annorlunda. Istället för vanlig undervisning på skolan tog vi tyskaelever bussen till Skavsta flygplats för att sedan flyga till Tyskland och fullfölja utbytet som inleddes i höstas.
Väl framme i Xanten och Stiftsgymnasium möttes vi upp av våra tyska värdar med en hembakad fikabuffé
En efter en blev vi sedan hämtade av våra värdfamiljer.
Victoria: - Hemma hos familjen packade jag upp mina saker och fick hälsa på alla. Familjen var verkligen supersnälla och jag kände mig välkommen. Efter det åkte hela familjen och handlade för att sedan äta kvällsmat. När vi ätit åkte jag och Solveig (min värdkompis) till en restaurang vid hamnen för att träffa de andra tyskarna och svenskarna.
Kajsa: - Jag ska bo hemma hos två familjer, först hos Til och sedan Ellen. Tils familj har hitills varit superbra! De gör allt för att jag ska känna mig välkommen. Tils mamma låter ingen annan än mig sitta i framsätet i bilen och hon lät mig välja vad vi skulle äta till middag. Precis som Victoria gjorde jag inte så mycket annat än att packa upp mina saker, hälsa på Tils två brorsor, föräldrar och hund samt äta pizza. Jo, vi spelade Wii också innan vi fick skjuts till restaurangen vid hamnen.
Dagen var väldigt lyckad men efter allt resande var vi väldigt utmattade och gick och la oss tidigt.
/Kajsa och Victoria
I morse när vi vaknade var det snö ute, vilket är väldigt ovanligt för Tyskland i mars. Vi snackar om några enstaka snöflingor, som vart dagens snackis bland tyskarna då de tyckte det var en stor grej.
När vi möttes imorse upptäckte vi att alla hade fått annorlunda frukostar än vad vi är vana vid. Chokladströssel, chokladmüsli, jättesöt marmelad och mycket bröd. Vi fick också göra i ordning mackor och ta med frukt till skolan.
När vi kom till skolan var alla sistaårs elever utklädda till olika figurer från barnfilmer som till exempel byggare bob, prinsessor m.m. de har en temavecka inför deras påsklov som är nästa vecka. Det konstiga var att de kollade mer på oss än vad vi gjorde på dom så det kändes som att vi var dom som var utklädda.
I skolan följde vi med våra utbytesstudenter på deras lektioner. De eleverna som var med på fysik & matte lektionerna tyckte det gick bra att förstå då de själva redan har gjort det. De stora skillnaderna var att vi hela tiden var tvungna att bära med oss våra jackor och väskor. De har alltså inga egna skåp. Det är även så kort raster mellan lektionerna att man egentligen bara hinner gå på toa och sedan leta på nästa klassrum. De har även kortare skoldagar än oss.
Vi åt lunch i deras matsal som var okej men tyskarna äter nästan aldrig där då det kostar pengar och det inte är god mat. De har med sig mackor till skolan som de äter i pauserna.
Xantens domkyrka kändes riktigt stor om man jämför med våra i Köping. Den var större och hade betydligt mer dekorationer på väggarna och i fönstren. Vi fick en guidning av skolans latinlärare som bland annat visade reliker från St. Viktor som är kyrkans helgon. Eftersom det är fasta just nu så är alla Jesusfigurer övertäckta och altarskåp stängda. Domkyrkan var iallafall riktigt imponerande tyckte vi alla och det var en riktigt bra guidning.
På kvällen samlades alla för att äta pizza och köra just dance i skolan
/Alva
Vi började dagen med filosofilektion, med diskussion om etik och moral. Då ett etiskt problem spelade huvudrollen under lektionen. Det mynnade senare ut i skillnader mellan exempelvis Tysklands och Sveriges välfärdssystem.
Efter lektionen bar det av mot Köln. Där möttes vi av den 157 meter höga domkyrkan, Tysklands mest besökta turistattraktion. Där fick både elever från Tyskland och Sverige en intressant och lärorik guidad tur av kyrkan och dess historia. Något som fångade elevernas, såväl som lärarnas uppmärksamhet, är att relikerna av de tre vise männen är bevarade där, i ett stort skrin. Kyrkan har många gigantiska fönster, då det allra äldsta består av bilder som berättar om det gamla och nya testamentet. Under andra världskriget plockades de mest värdefulla fönstren ner för att räddas.
Vissa utav oss antog sedan utmaningen att gå upp för domkyrkans alla 533 trappor. En elev lyckades till och med springa upp för dem. Väl uppe på toppen, kunde vi med trötta ben, blicka ut över den vackra staden.
Därefter fick alla egen tid som spenderades på god mat, såg ut över floden Rhen, shoppande eller promenerande i gamla staden. Många åt schnitzel förstås, medan andra satt på restaurang och blev ruinerade för endast vatten.
Hemresan blev allt annat än lugn. Vi visste inte ens om alla skulle kunna komma hem tillsammans. Helt plötsligt ropades det upp i högtalarna, på tyska naturligtvis, att alla passagerare behövde byta tåg omedelbart om de ville komma hem inom de närmaste timmarna. Det var på grund av att en man behövde akut hjälp och tåget var tvungen att stanna en längre stund och en läkare var tillkallad. I full panik sprang resenärer mot det nämnda tåget. För att inte missa tåget, var vi tvungna att springa i motsatt riktning som rulltrapporna gick. När vi väl var framme vid tåget, var det redan fullproppat med folk, ändå lyckades vi pressa oss in i folkmassorna. I folkvimlet hade utbytesstudenterna kommit ifrån varandra och alla befann sig i olika vagnar. Ingen hade någon aning om alla befann sig på tåget.
Resan hem slutade ändå lyckligt, då vi senare kunde konstatera att alla hade hunnit hoppat på tåget. Sammanfattningsvis kan vi alla säga att vi har haft en väldigt härlig och händelserik dag i Köln.
/Julia
Morgonen och förmiddagen spenderade vi i våra utbyteskompisars gymnasieskola. Först följde vi med på deras lektioner vilket var olika beroende på vilken elev man följde med, till exempel kemi och tyska. Vi besökte även gymnasiets Europa-klass som är en blandning av tyska elever och elever från andra europeiska länder som valt att studera i Xanten i ett år. Där höll vi först en presentation om Köping och Ullvigymnasiet. Sedan berättade två av de europeiska eleverna om sina hemländer och varför de valde att studera i Tyskland. De kom från Serbien och Lettland. Det sista vi gjorde innan lunchen var att lyssna på presentationer om några särskilda projekt som elever på skolan driver. Först tre elever som jobbade med kontakt och samarbeten med andra europeiska länder. Sedan fyra elever som bott i Kenya under en månad för att leva på en farm och där hjälpa bonden med arbetet, framför allt med nötter. (Totalt 8000 bönder är med i projektet, där ytterligare tre tyska skolor också ingår.) Pengarna som krävdes för att göra resan och vara en del i projektet hade eleverna själva arbetat sig till. Därmed var projektet också ett sätt att träna på att samarbeta och tjäna pengar.
Efter lunchen som vi åt i skolans matsal gick vi till Xantens romerska museum där vi fick en guidad tur genom muséet. Guiden berättade om stadens utveckling genom tiderna och om olika historiska fynd som hade hittats i området. Vi tittade även på den romerska stadens mur, tempel och amfiteater som byggts upp för att visa hur de såg ut under romarnas tid.
På kvällen gick vi elever på restaurang tillsammans och sedan spelade vi Kegel, vilket är en bowlingliknande sport med färre käglor och mindre klot.
/Johan
Femte och sista dagen i Xanten. Vi har upplevt strålande solsken men för det mesta kalla vindar. Vår grupp har bott hos varderas tyska vän och sett allt från Xantens romerska stad till Kölnerdomen och utövat Tysklands svar på bowling. Det sista vi gjorde i Tyskland var att fika med tyskarna på ett glasscafé och säga hejdå. Det har varit intensivt men lärorikt med trevligt sällskap, vilket har stärkt en som person och ens tyskkunskaper - både språkmässigt och kulturmässigt.
Tack Ullvigymnasiet för denna möjlighet och tack Tyskland för denna gång, hoppas vi ses igen!
/Llily
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Ullvigymnasiet
731 85 Köping
Telefon: 0221-254 10
ullvigymnasiet@koping.se
Translate
För anställda