Publicerad
Med fyra resor på två år och en hel uppsjö aktiviteter sätter Ullvigymnasiet fokus på kulturmöten och integration. På tisdagsmorgonen åkte 19 elever och tre lärare till Lyon som
en start på det stora projektet.
Lärare och ansvariga från Lyon och Köping, som var med på utbytet. Från höger Rektor David Laposse, Madame Mayer (ekonomiansvarig), Susanne Kuusemaa, Maria Lundh, Madame Gouri (studierektor), Brigitte Coste (idrottslärare), Karine Schroll (engelska), Irene Gaspariano (engelska) och Åsa-Marie Burman.
Bussen rullade iväg från Köping klockan 08.30 på tisdagsmorgonen, på väg mot Arlanda. Eleverna ska tillsammans med tre språklärare i engelska och franska vara borta i åtta dagar för att uppleva skollivet på ett gymnasium i utkanten av Lyon.
‑ Det känns jättebra! Jag är väldigt taggad, försöker ställa om mig till att prata franska när vi kommer dit – och på att göra så mycket som möjligt, säger studenten Maryan Alatwan, 18 år, som går sista året på det naturvetenskapliga programmet.
Ullvigymnasiet har fått pengar från Erasmus för att driva ett tvåårigt projekt, vilket inkluderar fyra resor – två till Frankrike för Ullvistudenterna och två till Köping för de franska studenterna.
Eleverna kommer att bo hos värdfamiljer och ska uppleva den franska skolan. Elever från Vård- och omsorgsprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet är också med på resan och de kommer att besöka franska förskolor och äldreboenden.
‑ De får se hur det är i skolan, vi vill jämföra och se skillnader och likheter, säger läraren Susanne Kuusemaa, som är med på resan.
Eleverna och lärarna från Ullvigymnasiet under tisdagens resa, vid en mellanlandning i Paris.
Hon har arbetat i över 30 år som lärare, varav de tre senaste på Ullvigymnaiset. Susanne är van att arbeta med integration inom skolan och ser att det här projektet kan bidra till hela Ullvigymnasiet.
‑ Mellan resorna ska vi jobba med integration, det ska genomsyra hela skolan. Vi kommer att ta dit föreläsare och ska försöka ha ännu tätare samarbete mellan språkklasserna för nyanlända och de vanliga programmen, säger Susanne Kuusemaa och fortsätter:
‑ Jag har gjort sådana här utbyten tidigare, när jag jobbade i Örebro, och för många elever är det en stor upplevelse. Det gör att de kan och vågar söka jobb i andra länder och att de blir öppnare gentemot Europa och hela världen.
Maryan Alatwan är en av eleverna som på tisdagsmorgonen är på väg till Lyon. Hon ser fram emot att prata franska och lära sig mer om kulturen.
‑ När jag kommer tillbaka till Frankrike i framtiden så har jag lite bakgrund kring hur allt fungerar där. Jag vill bosätta mig där något år, kanske som ett utbytesår på universitetet.
Susanne Kuusemaa till vänster i förgrunden, tillsammans med några av de 19 eleverna som åker till Lyon, och läraren Maria Lundh.
Var och en av studenterna som är med på resan kommer att bo hos en fransk elevs familj. Maryans franska utbytesstudent heter Marie.
‑Många av oss har redan pratat och skrivit till varandra. Vi vet vilka de är och har bra kontakt med dem; har dem på sociala
medier och så, säger Maryan.
Hon har själv många idéer kring hur hela Ullvigymnasiet kan bli involverat i det här projektet. Det finns till exempel planer på en minifestival på skolan.
Många aktiviteter är på gång – sådant som eleverna och lärarna på väg till Lyon hoppas ska öka förståelsen mellan olika grupper.
‑ Det har alla något att vinna på, om nyanlända får kontakt med svenskarna kommer de snabbare in i samhället och känner sig mer
delaktiga, säger Susanne Kuusemaa.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Ullvigymnasiet
731 85 Köping
Telefon: 0221-254 10
ullvigymnasiet@koping.se
Translate
För anställda