Publicerad

Resedagbok från Lyon

19 elever och 3 lärare var under vecka 37 på utbytesresa i Lyon, Frankrike. Här kan du läsa elevernas resedagbok.

Erasmus+

Dag 1

Bild på Charlie Chaplin-skolan i Lyon, FrankrikeFörstora bilden

Lycée Charlie Chaplin

Trots den långa resan från Sverige till Frankrike så vaknade vi glada och pigga för att officiellt inleda utbytesveckan med Lyon. Jag och min korrespondent, liksom många andra, åkte buss tidigt på morgonen för att ta oss till skolan. Vid ingången till skolan stod två lärare som kollade elevernas väskor, det är tydligen något man gör varje dag innan man får släppas in.

Vi hade en fin mottagning av lärarna och därefter fick vi äta frukost tillsammans i skolans aula och mingla med alla trevliga elever. Sedan fick vi chansen att gå runt och se skolområdet mer. Deras skola har olika hus där man läser olika ämnen. Den delen som vi var i har enbart teoretiska utbildningar. De praktiska programmen läser man någon annanstans i en annan byggnad.

Det bästa med dagen var enligt mig att få följa med eleverna på lektionerna och se lite hur skolsystemet fungerar. Vi fick vara med på en matte-, en franska- och en samhällslektion och man kunde verkligen förstå vad lärarna sade tack vare att de pratar tydligt och med standardfranska. På fransklektionen pratade vi om realismen och fick läsa ett utdrag ur en roman för att sedan besvara lite frågor. Jag deltog till och med i diskussionen genom att svara på en fråga som läraren ställde vilket gjorde mig extremt glad. Det är tack vare alla goda kunskaper i franska språket jag fått under mina år på Ullvi.

Det finns tydliga skillnader mellan den svenska och den franska skolan. Här i Frankrike är det lärarna som tar mest plats i klassrummet och de har stora klasser. Lärarna är mindre toleranta mot förseningar och mobilförbud råder såklart på skolan. Man har också raster under bestämda tider varje dag där man samlas på skolgården och hänger men man får bära med sig sina saker eftersom man inte har några skåp. Skolmatsalen skiljer sig också lite från vår. Här får man betala för att äta. Lunchen består av en förrätt, huvudrätt och efterrätt samt baguetter såklart.

Efter lunchen så var det dags för lite äventyr. Tillsammans fick vi gå mot en artificiell sjö, le Grand Large, som låg några minuters promenad från skolan. Där delades vi in i tre grupper och fick paddla kanot tillsammans och ta ett dopp i sjön. De franska eleverna hade bakat och hämtat frukt och annat med sig så vi fick fika tillsammans efteråt. Sedan hade vi inga planerade aktiviteter så lärarna åkte tillbaka men vi stannade kvar vid sjön och hade olika lekar tillsammans, såsom knuten och mördarleken, för att lära känna varandra ännu mer och få en djupare förståelse för varandra. Vi hade med andra ord en väldigt rolig, intensiv och framförallt lärorik dag.

Bild på elever vid sjön le Grand LargeFörstora bilden

Picknick vid sjön

/ Maryan Alatwan

Dag 2

Dagen påbörjades med uppstigning halv sju på morgonen hos varsin familj för att hinna till samlingen vid skolan. Vi såg fram emot en lång dag med många upplevelser. Efter samlingen tog vi tåget till gamla Lyon. En av sakerna vi la märke till som skiljde sig ifrån Köping var att det var otroligt varmt i tåget då tåget var överfullt med människor och ingen AC fanns.

När vi var framme i Lyon träffade vi en guide som skulle ta med oss på en guidad vandring runt gamla Lyon där vi bland annat fick se Cathédrale Saint Jean, målade väggar och dolda gångar (des traboules).

Det här är lite av det vi fick lära oss om idag:

Cathédrale Saint Jean är en katolsk kyrka.Varje december håller Lyon en årlig ljusfestival. Traditionen började 8 december 1643 då folk i Lyon skulle placera ett tänt stearinljus i fönstret. Många gör detta än idag.

Målade väggar är ett kännetecken för Lyon, dessa ser du lite överallt. Just denna målade vägg representerar kända människor från Lyon.

Två av våra franska kompisar gick fram till väggen och gav personen på väggen en hyllning, det fångade vår uppmärksamhet och vi frågade vem personen var. Det visade sig att en av de målade personerna på väggen är en känd fotbollsspelare i ”Olympique Lyonnais”.

Dagen fortsatte med en lång vandring till en romersk teater (Hej Onni :)) där vi hade en mysig picknick med alla utbyteselever. Teatern var riktigt intressant att se eftersom den var så gammal men ändå välbevarad.

Efter detta åkte vi upp i en så kallad funiculaire (bergsbana) för att ta oss till basilikan Fourvière. Utsikten över hela Lyon var underbar.

Efter det åkte vi en båttur till muséet La Confluence. Ett modernt museum beläget där floderna Rhône och Saône möts (gifter sig). Där finns många olika utställningar om mänsklighetens ursprung, historia och framtid.

Klockan var nu runt 6 men vi ville fortfarande göra något med hela gruppen så vi bestämde oss för att ta spårvagnen till ett shoppingcenter där vi hade en mycket trevlig kväll.

Den här dagen kom att bli en lång, lärorik med även rolig dag.

/ Khadija Benay, Eline Lönnroth 16NA

Dag 3

Idag var eleverna från 16BF på en förskola i Frankrike. Förskolan heter École Primaire E.Herriot Le Prainet 1. På förskolan träffade vi rektorn som berättade att det gick 312 barn på förskolan. Han sade även att det var viktigt att dörrar och fönster skulle var stängda för allas säkerhet och annan bra information. Vi fick ta del av verksamheten och det visade sig att tankesättet är nästan samma som i Sverige, men de har större grupper - ungefär 20-30 barn - och en lärare och en assistent till varje grupp så de har svårt att leva upp till varje barns behov.

Resterande elever stannade kvar på Lycée Charlie Chaplin där vi diskuterade kulturella olikheter och fick en bättre förståelse för varandra. Till exempel lärde vi oss lite franska fraser, och fransmännen fick lära sig lite svenska. Sedan var det lunch i ”la cantine” på skolan.

På eftermiddagen besökte 7 elever från vård- och omsorgsprogrammet som är med på denna resa ett äldreboende för att se hur det är här. Vi fick se hur boendet såg ut och vi fick en guidad tur på franska (vi hade som tur med Susanne så vi fick det översatt till svenska). Vi fick ställa de frågor vi undrade över och de svarade gladeligen på de frågor som vi kom med. Vi fick även vara med när de boende hade en aktivitet för att stimulera deras minne. Boendet var jättefint men väldigt annorlunda jämfört med äldreboenden i Sverige.

De elever som inte besökte äldreboendet tillbringade istället eftermiddagen på Musée Lumière, alltså museet om bröderna Lumière som anses som skaparna av den moderna filmen. Vi fick en guidad tur och tittade sedan på en film bestående av många av deras första filmklipp från 1890-talet. Det allra första filmklippet visar anställda som kommer ut ur bröderna Lumières fabrik och när vi lämnade museet försökte vi återskapa den filmen vid samma byggnad, som fortfarande står kvar på området.

På kvällen samlades alla elever, värdfamiljer och inblandade lärare och skolpersonal i skolans aula för en liten mottagning. Vi bjöds på musik och god buffé och alla svenska elever fick ett par gåvor från skolan, bl.a. en t-shirt.

/ Hellen Muhonen 16BF & Rebecca Lindberg 16VO

Dag 4

Idag spenderade vi hela dagen med våra utbyteselever eftersom vi har fritid med dem under helgen. Så idag åkte vi alla till ett shoppingcenter vid namn Part Dieu som ligger inne i Lyon och är ett av Europas största shoppingcenter, vilket märktes på de fyra våningarna med alla möjliga affärer. Jag tror nog alla hittade nånting att köpa med sig hem.

Efter ett tag i shoppingcentret åkte några av oss till en park inne i Lyon där det även fanns ett öppet zoo med alla möjliga olika djur. Vid parken fanns det även en sjö där några badade då det är väldigt varmt här, just nu i skrivande stund är det 27°.

Bild på elever i park

På kvällen träffades alla igen och vi spelade laser game tillsammans. Vi var fyra olika lag som spelade i två olika omgångar. När jag spelade körde vi svenskar mot fransmän och tyvärr måste jag meddela att fransmännen vann med stor marginal, men det var väldigt kul att spela trots att vi förlorade. Efter det gick en del och åt tacos och andra gick till McDonalds. När vi var mätta och belåtna sa vi godnatt och gick hem och la oss för kvällen.

/ Linnéa Hemström 16VO

Dag 5, tre elever berättar

Bild på Aisha Cooley i PérougesFörstora bilden

Aisha Cooley i Pérouges

Idag var en dag vi skulle spendera med våra värdfamiljer. Vi sov ut och tog det lugnt på morgonen för att sedan plugga lite inför kommande prov. Vid 14 hämtade min korrespondent och jag upp Aisha Cooley och hennes korrespondent för att åka till en gammal stad vid namn Pérouges. Staden låg på ett berg eller en kulle och man var tvungen att gå upp för trappor för att komma till den. Staden var mestadels byggd av sten och trä och vissa träd som stod uppe i byn var över 400 år gamla. Det var intressant att se hur de såg ut!

//Rebecca Lindberg 16VO

En söndag i Frankrike

Jag vaknade före min värdfamilj, så för en gångs skull så var det inte för sent att göra läxor. Klockan elva knackar min utbyteselev, Benjamin, på dörren och säger att det är frukost. Äntligen. Frukosten bestod av mjölk i en kopp, i vilken jag blandat någonting som liknar snabbkaffe men som smakar typ som oboy. Efter det häller jag i Day Break. Det är i princip havrekuddar fyllda med Nutella. Efter jag ätit upp oboyen med havrekuddarna brer jag ekologisk Nutella på två rostbröd, och äter dem också. Till denna frukost dricker jag även ett glas med apelsinjuice, någonting som är mycket vanligare att dricka här nere.

Planen för idag var att vi skulle utforska Lyon ytterligare. Vi började med att åka bil till den närmaste tunnelbanestationen, för att sedan ta tunnelbanan in till de mer centrala delarna av Lyon. När vi kommit fram började vi med att gå till Lyons stadshus. På väggen till ingången till stadshuset fanns det “linjaler” som en gång i tiden varit definitionen av olika mått. Andra länder kom till Lyon för att mäta så att deras mått var lika stora som Lyon för att alla skulle ha samma mått. På insidan av stadshuset var det hur stort som helst, och interiören fick svenska slott att likna vanliga hem. Där inne fanns det rum efter rum med kristallkronor och stora eldstäder. Tapeterna var exklusiva medaljongtapeter och väggarna var så fulla med dekorationer att det inte fanns en vägg som endast täcktes av tapet. I taket var det fullt med målningar och dekorationer och det hängde minst en kristallkrona i varje rum.

När vi hade sett stadshuset tänkte vi titta in på teatern på andra sidan gatan. Men tyvärr var den stängd på grund av La Biennale, en dansande parad som går genom gatorna i Lyon. Istället för muséet så började vi leta efter någonstans att äta, eftersom klockan började närma sig, eller snarare passera, lunchdags. Vi bestämde oss för att äta på Paul, vilket är en kvalitativ restaurang som serverar mestadels baguetter med olika fyllningar. Jag beställde en baguette med tonfisk, sallad och tomater och en Tartelette au citron meringuée till efterrätt, vilket är en liten paj med citronfyllning toppad med mjuk maräng.

Närbild på efterrättFörstora bilden

Tartelette au citron meringuée

Efter lunchpausen så fortsatte vi turen till Musée de l'Imprimerie, ett museum för tryckning. Precis när vi kommit till muséet kom en dam fram och sa på franska att det precis börjat en demonstration av en tryckning. Vi tittade in och jag och Benjamin (min franska korrespondent) fick prova på att trycka varsin affisch med hjälp av en tryckmaskin. Efter demonstrationen tittade vi vidare i muséet och kom till en avdelning om Andy Warhol. Warhol har gjort mästerverk som Campbell’s soup cans, vilket föreställer en konserv med tomatsoppa.

Sedan gick vi tillbaka till paraden och diskuterade samtidigt vårt nästa mål under vår visit. Paraden bestod av ett flertal konvojer som sakta rörde sig framåt till dansare och hög musik. Vi såg två konvojer passera innan vi fortsatte. Vi gick till flera museum, men vi blev inte insläppta eftersom de alla var stängda. Istället gick vi till Place de Terreaux, ett torg som ligger alldeles bakom stadshuset. På torget står det en väldigt stor fontän, som kallas Fontaine Bartholdi.

Efter det kom vi överens om att gå till gamla Lyon eftersom de skulle finnas öppna butiker där. När vi kom till gamla Lyon såg vi en gatukonstnär som målade väldigt häftiga tavlor med sprayfärg. Vi stannade och tittade på tills han slutfört sitt pågående verk, och sedan fortsatte vi. Efter ett tag hittade jag en butik som tryckte egna T-shirtar, och jag köpte en till min bror i present.

Efter ytterligare shopping besökte vi ett museum i gamla Lyon som faktiskt var öppet. Museet handlade om Lyons historia, och även där fanns det rum med tryckning i fokus. I en monter fick man se tillverkningen av spelkort. I ett annat rum fanns det en jättestor, programmerbar vävstol, som programmerades genom pappersremsor med hål i. Vidare fanns det många andra rum, med utställningsmaterial som jag inte kommer ihåg. Klockan började bli sent, och en anställd på museet berättade att de snart stängde. Vi gick igenom några fler rum, men sedan började vi gå tillbaka till tunnelbanan för att återvända hem.

När vi kommit hem igen så var klockan ungefär 20:00, och Benjamins föräldrar började att tillaga middagen; Fransk barbeque. Middagen bestod av pommes frites med en V-formad profil istället för de vanliga kvadratiska, en kalkonkorv och två stycken chorizokorvar. Till det fick vi sallad, tre sorters senap, barbequesås och Heinz Tomatketchup i en väldigt liten flaska. Till efterrätt fick vi Fromage Blanc, vilket liknar svensk kvarg, med socker och vispgrädde.

Efter middagen så tog jag en dusch, för att sedan gå och lägga mig. Klockan var nu närmare 23:00.

Det var en väldigt bra dag.

/ Simon Gutgesell 17TE

16/9 - 18

9:30 vaknade jag upp efter en sen kväll, med laser game och McDonalds. Jag klev upp och åt frukost tillsammans med min fransman, Malo och hans mamma där de frågade vad jag ville göra idag och gav förslag som att bada, bara vara hemma och senare åka in till Lyon stad för att se någon sorts festival. Till frukost åt jag en liten yoghurt, en macka med avocado och en croissant med marmelad. Efter frukost behövde både jag och Malo plugga så det har vi gjort fram till nu, 12:23. Varje dag har vi ätit någon liten förrätt, en huvudrätt och någon slags efterrätt (oftast yoghurt).

Idag åt vi tomat, fetaost och melon, vilket de trodde att vi inte hade i Sverige. Det står alltid en baguette och en flaska balsamico vid förrätten. Sedan serverade de fisk med potatismos. De saltar inte eller pepprar maten så det står alltid på matbordet. Idag fanns det flera mindre efterrätter, först frågade de om jag ville ha yoghurt och ställde fram fyra olika sorters yoghurt och tillbehör. Därefter tog de fram massa frukt följt av någon slags sockerkaka och kaffe. Detta är en av de lite större skillnaderna från vardagslivet hemma, de delar alltså upp en måltid till flera små sammanhängande. Nu är klockan 13:41 och vi börjar göra oss redo att åka in till centrala Lyon, vilket tar ungefär en halvtimme med bil från stadsdelen Meyzieu.

Vi var framme vid paraden vid 14:45 och inne i staden var det första vi möttes av när vi kom upp från tunnelbanan säkerhetsvakter, för festivalen var precis ovanför oss. De kollade igenom alla väskor på grund av rädslan för kommande attentat. Mamman i min familj berättade till och med att senaste gången denna festival var, år 2016 var de inuti en arena där säkerheten var ännu större.

Festivalen heter ”Un Défilé Pour La Paix”, vilket betyder en parad för fred och sker varannan år. Paraden handlar om att visa upp arbetarklassens grannskap och deras invånare. Man vill visa att alla har en plats oberoende av nationalitet, sexualitet, ålder eller handikapp och då använder sig de av dans och kostymer. Paraden samlar cirka 4 500 dansare, från över 500 kommuner i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, i alla åldrar från 10 till 80 år. Koreografin är ett i samarbete med 250 konstnären som får pengar från olika sponsorer.

Paraden används även politisk då varje dans kan ge sitt egna budskap, som fotot bredvid visar. Under denna del var dansarna utklädda till olika slags militärer med militär fordon som visar olika städer och dess avstånd från Lyon.

Paraden slutar med att alla uppträdande samlas på en scen på det stora torget, Place Bellecour och alla dansar. Men vi såg endast fem stycken av de gående uppträdandena och orkade inte stanna längre på grund av att det var så mycket folk och värmen. Jag tycker om konceptet som var väldigt inspererande och öppnade nya sätt att se dessa saker på. Jag blev även ett stort fan av konstnären som ritat bilderna till protokollet, Étienne Guiol.

Vi anlände hemma igen vid 16:30 och åt ett litet mellanmål bestående av en kaka och juice. Efter det pluggade vi lite till innan vi drog ut på en cykelrunda längst sjön, le Grand Large.

/Johanna Ulfves 17TE

Dag 6

Vi vaknade fyllda med glädje över den här härliga veckan. Men samtidigt tyckte vi att det var synd att tiden gick så fort. Vi längtade efter Sverige men samtidigt ville vi inte lämna staden av ljus, Lyon. Jag och min korrespondent vaknade tidigt och tog oss till skolan Charlie Chaplin med bussen. De franska eleverna hade sina egna skollektioner. Medan de var där hade vi börjat med ett nytt äventyr.

Sista besöket i Lyon inleddes med Le Mur des Canuts i la Croix Rousse. Man skulle lätt kunna tro att det är ritningar istället för verklighet. Medan vi var där och tog en gruppbild så hörde vi ett starkt kraschande ljud kommande från vägen bredvid oss. Vissa av oss blev så skrämda att de skrek. Det var en bilolycka precis framför oss. Alla tyckte synd om personerna som körde. Därefter hade vi 30 minuters fritid där vi fick gå runt. Jag och några till av gruppen gick och köpte jättegoda franska bakelser.

Sedan tog vi oss till den fina lyxiga restaurangen Le Marronnier för att äta en trerätters lunch. Matkulturen är jätteviktig i Frankrike därför var det spännande för oss att få vara på en sådan fin restaurang. De flesta tog Sallad Lyonnaise som förrätt. Det var lite mer variation mellan kyckling, fisk, fläsk, och annat till huvudrätt. Jag valde att prova en rätt som är typisk för Lyon. Det är inte varje dag man får vara i Lyon och smaka dess god mat. Så jag tog andouillette Campagnarde avec sauce Moutarde ancienne, som är en fransk typ av korv som är gjort av gristarmar. Smaken var otroligt god. Redan efter denna måltid var vi mätta. Men ändå så var vi sugna på efterrätten. Min efterrätt var fondant au chocolat au coeur caramel beurre salé, som var en chokladkaka fylld med karamell och saltat smör. Den var jättegod, och alla gillade den. Som avslutning på restaurangen fick en tjej i gruppen en ny fransk vän därifrån…

Under tvåtimmars fritid gick vi runt i Lyon. Vi köpte souvenirer, massor med choklad, och massor med makroner. Sedan på väg tillbaka till skolan hade jag och två andra tjejer tappat bort resten av gruppen för att vi inte kunde gå igenom biljettkontrollen. Biljetterna var ej giltiga och därför kunde vi inte gå igenom. Men med hjälp av några fransmän kunde vi hitta vägen och gå tillbaka till gruppen.

Alla franska och svenska ungdomar träffades på kvällen i en jättefin park med en underbar sjöutsikt. Vi fikade, umgicks med varandra, hade kul, och lekte några lekar. De är roliga, och sociala personer. Vi hade jättekul under veckan, lärde oss massor nya saker, och främst fick vi nya vänner för livet.

/ Liza Marshah 16NA

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på