Publicerad
Drygt 20 franska elever besöker Ullvigymnasiet under en vecka. Det är en del i ett utbyte där de svenska eleverna åkte till Frankrike i höstas. Ungdomarna ser en del skillnader mellan länderna och skolorna – men också likheter. ”Det här öppnar ditt sinne”, säger den franska eleven Axelle Nangea, 17 år.
Ullvihallen ekar av skratt och tillrop på svenska, franska och engelska. Eleverna som deltar i utbytet mellan Ullvigymansiet och den franska skolan Charlie Chaplin utanför Lyon har precis börjat med måndagens svettigaste aktivitet: att springa en hinderbana.
De franska eleverna är i Köping under hela vecka 14. Var och en bor hos en svensk elev.
- Du kan lära om olika kulturer och få något tillbaka, se fördelar och sådant som kan ändras. Det gäller även när du ser på dig själv och din personlighet, det här öppnar ditt sinne, säger Axelle Nangea.
- Vänskapen är det bästa. Vi får vänner för livet och lär oss av varandra också, säger Ullvieleven Aisha Cooley.
Drygt 20 franska och drygt 20 svenska elever deltar i utbytet. På måndagen var det dags för hinderbana i Ullvihallen.
Ullvigymnasiets utbyte med den franska skolan är möjligt tack vare EU-pengar från Erasmus plus. Temat för utbytet är integration, något som märks bland annat under fredagen då eleverna deltar i en föreläsning och diskussion om invandring i Sverige och Frankrike de senaste 100 åren.
De drygt 20 svenska eleverna läser på Vård och omsorgsprogrammet, Barn och fritidsprogrammet eller går franskakurs. I höstas besökte de Lyonområdet och bodde hos franska familjer.
Manon Vencent, 17 år och Axelle Nangea, 17 år. De har ett år kvar av utbildningen och har planer för framtiden: Manon vill studera vidare inom något vetenskapligt ämne och Axelle vill bli kock.
Åsa-Marie Burman, lärare i svenska och engelska, berättar vad utbytet betyder för eleverna:
- De öppnar upp sig för andra sätt att se på världen, de får prova att bo i en annan familj och se att allt inte fungerar likadant överallt och att det inte behöver vara fel – det är bara olika sätt. De får mer tolerans.
De franska eleverna märkte tidigt under veckan några skillnader mellan länderna:
- Maten är rätt annorlunda. Och sättet som vi äter. I Frankrike äter man färre gånger men större portioner, Vi äter också senare på kvällen, vid klockan 8, säger Axelle Nangea.
En av de franska eleverna har designat den här logotypen, som symboliserar utbytet mellan skolorna.
Även de svenska eleverna reflekterar över skillnader mellan länderna:
- Skolorna är det enorm skillnad mellan. De har sådan respekt för lärarna och tilltalar dem inte med förnamn, säger Aisha Cooley, 18 år, som går på Vård och omsorgsprogrammet.
Isa Jansson, 18 år, som går samma program, fortsätter:
- Säkerheten är också annorlunda. De måste visa upp skolpass när de kommer in i skolan.
De franska eleverna är i Sverige och Köping under en vecka. Ullvieleverna besökte Lyonområdet under en vecka i höstas.
Samtidigt delar de nästan jämngamla ungdomarna mycket. Skolvardagen i Frankrike och den i Sverige har många likheter:
- Det skiljer inte jättemycket egentligen: Vi är alla tonåringar och vissa har likadana intressen, säger Isa Jansson.
Aisha Cooley fyller i:
- När de kommer hem från skolan sätter de sig med sitt plugg och äter mat på kvällen, precis som vi gör.
Åsa-Marie Burman är lärare i svenska och engelska på Ullvigymnasiet. Hon och de andra lärarna i utbytet har arbetat hårt för att förbereda allt. "Största utmaningen är att det är ganska svårt att få svenska familjer att släppa in en främmande person i sitt hem, kanske för att man har för höga krav på att allt ska vara perfekt".
De franska elevernas utbytesvecka är späckad med aktiviteter:
Vänner för livet. Elora och Aisha respektive Isa och Taneuy bor hos varandras familjer under utbytet. "Jag tyckte det var skrämmande innan, att bo med en familj som jag inte kände. Men det gick sjukt bra", säger Isa.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Ullvigymnasiet
731 85 Köping
Telefon: 0221-254 10
ullvigymnasiet@koping.se
Translate
För anställda