Publicerad

Ekonomiprogrammet i Prag

Vecka 15 var Ekonomiprogrammet årkurs två på studieresa i Prag. Du kan läsa om deras äventyr här, dag för dag.

Klassen delar också med sig av bilder från resan på våra sociala medier. På Instagram kan du följa vår hashtag #studieresaullvi.

Måndag 8 april: Avresa från Köping och stadsvandring

Klassen på väg att gå på flyget

Dagen började med att vi åkte från Ullvi 08:30 på morgonen. Efter två timmars färd så kom vi fram till Arlanda. Vi hade det bra på bussen. Det spelades skön musik och alla verkade trivas och vara taggade.

Några timmar efter vi checkade in våra väskor så klev vi på flyget mot Prag. Det var inga krångligheter med flyget, vilket kändes lugnt och bra.

När vi landade i Prag så klev vi direkt på en buss där vi hade en guide som berättade för oss om Prag. Det var ibland lite svårt att förstå hennes svenska, då det inte är hennes modersmål, men vi förstod det mesta i alla fall.

När vi kom fram till hotellet (hotell DAP) så fick vi en stund på oss att fixa till oss innan vi drog iväg på en rundvandring. Vi drog mot Pragborgen där vi samlades och tog några bilder. Det var en kort rundvandring som inte visade oss mycket av staden men vi fick åtminstone rätt mycket tid över till att utforska staden för oss själva. I morgon tisdag drar det igång med lite mer ordentliga grejer på schemat, det ser vi fram emot.

/Abdi, Aland, Ahmed och Aldin

Tisdag 9 april: Pragborgen och guidad tur

Andra dagen i Prag avklarad! Dagen började med god frukost och fint väder. Vid 09.00 samlades vi utanför hotellet för att bege oss mot Pragborgen och dagens första aktivitet. Väl där fick vi självklart en ”Groupieorientering” över Prags sevärdheter av hälsofreaket Hoffa. Den gick ut på att det rum som tog flest bilder skulle få ett pris. Vilka det blir vet vi dock inte än.

Sen fick vi möjlighet att shoppa och äta samt njuta i den varma solen och efter det begav vi oss i samlad trupp till aktivitet två, vilket var en guidad tur om andra världskriget och kommunismen. Den intressanta turen tog 2.5 timmar och slutade med väldigt ömma kroppar. Vi har gått extremt mycket i dag, runt 20 000 steg!

Bild från Prag

Denna resa är någonting vi kommer kunna se tillbaka på och vara väldigt tacksamma över. Vi ser fram emot morgondagens aktiviteter där bland annat ett skolbesök är inplanerat.

/Lisa, Matilda och Maxine

 

 

 

 

Onsdag 10 april: Skolbesök, Kafkamuseum och Petrinkullen

Tredje dagen i Prag var full av aktiviteter som startade med ett besök på en skola i utkanten av Prag. Vi blev indelade i grupper där vi fick diskutera både skolan och landet i allmänhet med tjeckiska elever. Efter det så blev vi guidade genom skolan som enligt eleverna var bland de bästa i Prag.

Efter skolbesöket så var de dags för lunch innan vi begav oss till Kafkamuseet. Väl där så möttes vi upp av en guide som berättade om Kafkas intressanta och händelserika liv. Efter 1 timmes lyssnade så var det dags för nästa aktivitet. Vi tog bergsbanan upp till Petrinkullen för att njuta av den mirakulösa utsikten. Det var det sista stoppet innan vi tog bussen hem till hotellet.

Sammanfattningsvis en händelserik och underhållande dag.

/ Jesper, Tobias, Viktor, Gustav C och Alex

Torsdag 11 april: Theresienstadt 

Idag fick vi en liten sovmorgon eftersom bussen till Theresienstadt skulle gå klockan 10. Efter 50 minuters bussresa var vi framme och vår guide Adam välkomnade oss, en del av 17EK hade redan blivit guidadade av Adam runt om i Prag tidigare i veckan men den andra hälften som inte hade haft honom blev positivt överaskade. Han var duktig på engelska och hade mycket kunskap om det han pratade om vilket gjorde att vi lätt kunde förstå vad Theresienstadt hade för roll under andra världskriget.

Vi fick se platserna som judarna ligger begravda på och vi fick lära oss att många av judarna transporterades från Theresienstadt till Auswisch. Adam berättade också om hur befrielsen gick till och efter det fick vi besöka två olika museum. På ett ut av dem fick man se konst och musik som judarna hade gjort och på det andra var det mer konkret information om offrena och förintelsen. Båda två var väldigt intressanta men på det första museumet blev vi utskickade av en arg tjeckisk tant vilket var lite mindre skoj.

Vid klockan halv tre kom bussen för att köra oss tillbaka till hotellet och Adam avslutade guidningen med en historia om en man som hade räddat väldigt många judar under andra världskriget.

Den här dagen var både sorglig och intressant men det var ett bra sätt att avsluta resan och i morgon flyger vi hem till Sverige igen.

/Elvira, Iris och SeroshaBildspel

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på