Publicerad

Naturvetenskapsprogrammet på Island

Gruppbild på klassen på väg till Island

Vecka 15 var Naturvetenskapsprogrammet årkurs två på studieresa på Island. Du kan läsa om deras äventyr här, dag för dag.

Klassen delar också med sig av bilder från resan på våra sociala medier. På Instagram kan du följa vår hashtag #studieresaullvi.

Måndag 8 april: Avresa från Köping med diverse äventyr

Klassen badar

Dagen startade klockan 10.15 utanför Ullvigymnasiet där vi alla samlades inför avresa. Bussen tog oss till Arlanda där kemi/biologi- läraren Marie Jidling fastnade i säkerhetskontrollen, efter detta åt vi lunch på Max där vi hade förbeställt mat. Det tre timmar långa flyget tog oss från Arlanda till Keflavik. Väl på plats på Keflaviks flygplats förlorade vi två elever som försvann bland folkmassan, haha. Efter 15 minuter av letande fann lärare Mattias Ejdeklint de två bortsprungna pojkarna och bussresan mot Blue Lagoon startade. SuperLeif hade resan fullt planerad och vi var på plats på Blå Lagunen klockan 17.00 isländsk tid. På spat ingick ansiktsmasker och dryck som delades ut i det varma vattnet.

Vår slutdestination för dagen var Guesthouse Vestra Geldingaholt, fyra mil från närmsta by. Grabbarna var en aning bittra för att få behöva dela sängar men blev på bättre humör när mat och efterrätt serverades.

/Mattias Ejdeklint

Tisdag 9 april: Lavacenter, Museum af Skogar och vattenfall

Dagen inleddes med frukost och vid klockan 09.00 började resan, med första stoppet vid Lavacenter. Där fick vi lära oss om vulkaner och jordbävningar, hur de blir till, dess påverkan på samhället och miljön och deras egenskaper. Från Lavacenter’s utkiksplats kunde vi se några av de vulkaner som redovisats under utställningen.

Nästa besök var vid Museum af Skogar där det informerades om hantverk, gamla textiler, fordon, byggnader och livsstil. Man fick se antika föremål samt besöka en gammal kyrka och skola, även ett gammalt stall och några hem.

Tredje stoppet åkte vi till vattenfallet Skogafoss. Riktigt vackert men också riktigt smärtsamt, både i ben och själ tack vare de 527 trappsteg man behövde ta för att nå toppen av vattenfallet.. Utsikten var knappt värt det…

Därefter åkte vi vidare till Svarta Stranden där vi åt lunch och utforskade bland annat grottmynningarna längs klippan.

Sedan for vi mot andra sidan viken till Dyrhólaey (dörrhålet) där vi enbart stannade i ungefär en kvart på grund av den extrema blåsten som tyvärr gjorde upplevelsen mindre njutbar.

Det sjätte besöket var vid Seljandsfoss vattenfall som var otroligt vackert och betydligt mindre ansträngande än besöket vid Skogafoss. Det fantastiskta med detta vattenfall är att man kan gå hela 360° runt det.

Denna roliga, intressanta, intensiva och lärorika dag avslutades med en tur till Kronan (liknande Sveriges ICA) där vi fick köpa med oss godsaker till kommande kväll.

/Sanna, Tilda, Ellen och Nellie, 17NA

Onsdag 10 april: Hjalpafoss, Godafoss och bad i varma källor

Gruppbild

Vi inledde dagen med D U N D E R frukost. Sen åkte vi med buss till Hjalpafoss. Det var fint. Några gick upp uppepå vattenfallet och våra två lokala invandrare dog nästan. Efter det så tog Viby-Leif med oss ut på en hage där vi vandrade i 1 jobbig timme med skavsår och vrickningar tills vi kom fram till en fors vilken gick under namnet Godafoss. Den var värd varenda svettdroppe. Sedan gick vi tillbaka en längre väg som var lika jobbig att gå på. Slutligen åkte vi och badade i varma källor. De som redan var där hatade oss, tänk att de sitter och har det lugnt sen kommer 17NA och gör kaos.

//Max,Don Juan och Carl

Torsdag 11 april: Gullfoss, Thingvellir nationalpark och Reykjavik

Sist men inte minst så spenderade vi sista dagen på Island på ett D U N D E R sätt, mer dunder än hela veckan. Vi kickade av dagen med en fet frukost. Efter det tog vi vägen med SUPER Leif till det VÄRSTA (bästa) vattenfallet som har namnet Gullfoss. Sedan åkte vi till en geysir som sprutar vatten med 5-7 minuters mellanrum. Thingvellir nationalpark var vår nästa destination där man kan njuta av utsikten och få möjligheten att se en kontinentalspricka.

Efter det hade vi två timmar på oss att utforska Reykjavik, där fanns det inte den bästa maten men höga priser. Sedan avslutade vi denna resdag med en 8 km rolig, ansträngande, lärorik vandring. Vi badade i varma källor under vandringen. Sedan var det en dundermiddag som fick alla att bli nöjda.

Mvh Benim Abdul/ Melwin och Samo

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på