Publicerad

Samhällsvetenskapsprogrammet i Berlin

gruppbild från flygplasten

Vecka 15 var Samhällsprogrammet årkurs två på studieresa i Berlin. Du kan läsa om deras äventyr här, dag för dag.

Klassen delar också med sig av bilder från resan på våra sociala medier. På Instagram kan du följa vår hashtag #studieresaullvi.

Söndag 7 april: Avresa från Köping och stadsvandring

Hallo aus Deutschland!

Vi i 17SA är nu i Tyskland, och vi tänkte berätta lite om vad vi har gjort idag den 7 april! Det började tidigt på morgonen då vi skulle åka med bussen 04:15 från Ullvigymnasiet till Arlanda. Vi flög sedan till Schönefeld, hämtade vårt bagage och fick biljetter till tunnelbanan. Vi åkte senare vidare till Zoologische Garten, vilket är det område hotellet ligger på. Vi fick lämna vårt bagage i ett bagagerum tills vidare, och gick för att äta lunch.

Efter lunchen fick vi gå på en guidad tur runt om Berlin med guiden Maria. Hon visade oss olika ställen som hade en historisk bakgrund i Berlin, som vi fick veta fakta kring. Den började med att hon visade oss Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som även kallas puderdosan och läppstiftet på grund av dess form. Den har en koppling till andra världskriget, men det har även skett ett terrordåd ganska nyligen som gjorde att det tog skada. Vi åkte sedan vidare mot Museumsinsel, vilket är som en ö med många olika museum. Även denna har en hel del historia kring andra världskriget. Man kunde se skotthål i olika delar av byggnader, och Maria visade var dem hade bränt judiska böcker av bland annat Freud och Einstein. Vi såg även Berlinmuren, var Hitlers bunker hade varit, Brandenburger Tor, olika universitet, ett förintelsemonument, Ampelmänner med mera.

Nu har vi efter en lång dag tagit oss tillbaka till hotellet och fått våra rum, för att imorgon åka vidare till Sachsenhausen!

/David, Ted och Simon

Måndag 8 april: koncentrationslägret Sachsenhausen

Idag samlades 17SA 07:00 för frukostbuffé med härliga klassen. Det fanns macka, nutella, croissanter, bananer och mycket annat gott. Efter detta gick vi gemensamt och köpte matsäck eftersom det inte fanns mat att köpa vid vår destination för dagen: koncentrationslägret Sachsenhausen.

Vi mötte upp vår guide bästa Maria för att åka tåg till Oranienburg och tog en 20 minuters promenad till lägret. På koncentrationslägret guidade Maria oss igenom köket, station Z, laboratoriet, judarnas baracker och specialfängelset. Upplevelsen träffade oss hårt och hela förintelsen blev mer realistisk. Med nya kunskaper vandrade vi tillbaka och avslutade med att springa för att inte missa tåget och sa hej då till vår guide Maria. Efter detta väntade fritid med mycket shopping och vi går och lägger oss med svullna fötter och stora förväntningar inför morgondagen!

/Linnea, Maja, Malin, Emmie och Rojevin

Tisdag 9 april: Unterwelten, shopping och Bundestag

Hej från Berlin igen! Idag, tisdag den nionde april klev vi upp med tuppen och var piggare än någonsin. Efter frukost bar det av mot Unterwelten. Där finns skyddsrum under marken som var till för att skydda befolkningen från radioaktiv strålning efter den stora bomben. En intressant vistelse där vi fick kunskap om hur det faktiskt var att leva under marken, till exempel att det fanns sex stycken toaletter för cirka 3000 människor.

Därefter stod shopping på schemat hos de flesta, vilket i sin tur resulterade i ännu en dag med många fotsteg men vad gör det när Berlin är så fantastiskt! En kanonstad med mycket att upptäcka.

Framåt kvällskvisten tog vi nya tag och begav oss till Bundestag, riksdagen i Berlin. Med hjälp av en guide fick vi se oss omkring i den gamla och enorma byggnaden. ”Höjd”punkten under vistelsen var nog när vi tog hissen upp till toppen och från den häftiga kupolen fick se den vackra och stora staden från ett helt annat perspektiv.

Imorgon är en ny dag och 17SA ska ägna sig åt lite annat, troligtvis ovanför marken! Fortsättning följer...

Mit freundlichen Grüßen
Kajsa, Alva, Mathilda, Tilda, Julia P och Filippa

Onsdag 10 april: Museum der illusionen och Berlinmuren

Dagen började som vanligt med frukost vid 07:30, därefter begav vi oss mot s-banan som tog oss till Alexanderplatz. Efter en kortare promenad var vi framme vid det nyöppnade museumet ”Museum der illusionen”. Där fick vi en guidad tur i ungefär en timme, där fick vi se en hel del olika synvillor. Innan vi begav oss därifrån fick vi se en trollerishow, och efter det var det dags för lite lunch.

Efter lunch samlades vi för att ta oss vidare mot nästa aktivitet, som var en vandring längs med Berlinmuren. Detta var en ca. 3 kilometer lång promenad där vi fick kolla på de olika målningar som gjorts efter murens fall. Alla målningar tolkar på något sätt strävan efter frihet, och är gjorda av olika konstnärer.

/Alma, Baddryban, Julia, Julia, Linnéa och Natalie

 

Torsdag 11 april: Stasi-museum

Dagen startade med frukost vid 07.30. Efter frukosten var det dags för att packa ihop resväskan och bege sig iväg med U5 till Stasi-museumet. Vi var 30 minuter tidiga vilket gjorde att vi fick vänta lite i solen, vilket inte gjorde oss något. Museibesöket var väldigt intressant och lärorikt, det är galet hur Stasi faktiskt kunde hålla koll på alla människor i Berlin samtidigt!

Efter museumet så hade vi fritid till klockan 18.00, vissa shoppade det sista och vissa bara gick runt och strosade på Berlins gator.

Klockan 18.00 stod ett trött gäng och väntade i lobbyn på hotellet för att få hämta sina bagage och sedan bege sig mot flygplatsen Shönefeld, avgångstiden till flyget var 21.45.

Lite tråkigt att allt redan är slut, men vi alla håller nog med om att det ska bli väldigt skönt att få komma hem med ny kunskap för resten av livet! 😁

/ Robin, Andreas och Leo

Bildspel

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på