Publicerad

Resedagbok från Lyon

Exempelbild

Den 12-21 oktober åker 21 elever tillsammans med tre lärare från Ullvigymnasiet till Lyon för Erasmusutbyte. Där kommer de att arbeta tillsammans med gymnasielever kring ett speciellt Erasmusprojekt på temat integration, besöka sevärdheter och lära känna den franska kulturen. Eleverna kommer att bo hos sina utbyteselever i Lyon. Här kan du läsa om deras upplevelser dag för dag.

Dag 1

Kl 02.00 gick vi på bussen till Arlanda. Vi packade in alla resväskor och gick in på bussen och sen sov vi alla. Kl 04.00 kom vi fram till Arlanda. Vi gick ut från bussen och tog våra resväskor och sen gick vi in och där satte alla elever sig och väntade medan lärarna fixade biljetter. Det krånglade lite med biljetterna men det gick bra till slut. Sen gick vi för att visa våra pass och så lämnade vi in resväskorna.

Efter det gick vi runt i en affär och tillbringade ca 1 timme i väntan på flyget. Vid 05.30 började man få gå på flyget så vi gick in och satte oss och väntade för kl 06.00 så åkte vi. Vi kom fram till Paris vid 08.55 och då gick vi av planet och samlades och sen gick vi till ett tåg och åkte. Vi skulle åka direkt till hotellet, men det blev många byten av tåg och tunnelbana. Det var lite problem ibland, men det löste sig. Sen sista biten fick vi gå i en halvtimme för att komma till hotellet.

Resedagbok Lyon

Vid 13.00 så kom vi fram till hotellet, men när vi kom dit så fick man inte gå till sina rum förrän kl 15.00 så vi fick ställa väskorna i matsalen och sen fick vi matpengar och kunde gå och äta. Jag och några till gick och åt pizza och sen när vi hade ätit färdigt så gick vi runt och kollade på någon park och sen gick vi till hotellet. Vi kom dit kl 14.30 så vi fick gå in på rummet tidigare.

Vi packade upp och sen fixade jag mig för att vi skulle ses kl 16.00 när vi skulle ta tunnelbanan för att åka till Eiffeltornet. När vi kom dit fick vi gå runt i två timmar på stan och titta så vi gick i lite affärer och sen köpte jag glass. Sen möttes vi vid Eiffeltornet och skulle gå till tunnelbanan för vi skulle åka till en kyrka som ligger högt upp, Sacre Cœur, men när vi kom fram åt vi middag först. Efter att vi hade ätit så åkte vi upp till kyrkan med något som liknade en hiss. Där gick vi och kollade runt. Vid ca 22.00 åkte vi hem med tunnelbana till hotellet. När vi kom fram var kl ca 23.00 och då gick vi alla och lade oss och sov.

/Ellinor Westerling

Dag 2

Först gick vi till Notre Dame och tog många bilder av den fantastiska byggnaden. Vi fick en halvtimme att gå runt själva. En del köpte souvenirer och andra köpte en coca cola eller något annat att dricka.

Sen tog vi oss vidare till Triumfbågen och Champs-Elysée. Triumfbågen är så vacker när man ser den i verkligheten. Vi fick lite fri tid att gå runt även där så vi gick in i några affärer på Champs-Elysée och tog många fina bilder av Triumfbågen.

Resa till Lyon 2019

Vi började söndagen med frukost på hotellet. Vi åt yoghurt, lite bröd, croissanter och andra sötsaker. Vi är inte vana att äta söta saker så tidigt på morgonen, så det var annorlunda för oss. Efter frukosten packade vi ner våra saker i väskorna och checkade ut. Sen åkte vi alla till Paris centrum med tunnelbanan.

Sen åkte vi tillbaka till hotellet och hämtade vårt bagage. Efter det tog vi tunnelbanan till Gare de Lyon och där åt vi. Medan vi satt och åt började nervositeten komma. Skulle vi tycka om vår familj? Skulle de tycka om oss? Många frågor snurrade runt i huvudet.

Det tog nästan två timmar med tåg innan vi kom fram till Lyon. Tåget gick så snabbt att du blev yr om du tittade ut genom fönstret. Vi var alla supernervösa innan vi träffade våra brevvänner, men när vi såg dem på stationen kändes det bättre. De höll upp lappar med våra namn på så att vi skulle kunna se vem vår brevvän var. Sen åkte vi alla hem till våra brevvänner.

När vi kom till våra brevvänners hem träffade vi hela familjen. Vi var alla så nöjda med våra familjer och kände oss uppspelta inför veckan. Vi packade upp våra saker och åt middag med familjen. Vi satt och pratade med dem ett tag, men vi var väldigt trötta efter resan så vi gjorde alla en tidig kväll.

/Emma Lenkkeri

Dag 3

Vi vaknade kl 06.30 till en utsökt frukost, smörgåsar med rabarbersylt och ett glas färsk apelsinjuice. Efter det gick vi för att ta bussen och på vägen mötte vi några goda vänner, Rami och Noé. Alla fyra pratade och hade det trevligt. Några minuter senare anlände bussen som tog oss till spårvagnen. Det var inte vilken spårvagn som helst, utan ”Rhône Express” som inte är en vanlig spårvagn. Det är en väldigt lyxig spårvagn med snäll personal.

En rolig fakta om spårvagnen är att den är den snabbaste spårvagnen i världen och gissa vem som jobbar där? Romains mamma, så dagen innan fick vi en speciell rundtur då vi fick se förarhytten, vilket var en höjdpunkt den dagen. Efter en snabb åktur med spårvagnen blev vi avsläppta nästan framför skolan.

När vi kom fram till skolan hade vi ett litet möte där vi träffade alla inblandade i Erasmusprojektet och fransmännen fick testa ”fika”. Man kunde se att de inte var vana med fika, för de (och vi) tömde brödkorgen på några minuter. När alla var mätta och fulla av energi gick vi en rundtur på deras väldigt stora skola och lärde oss lite fakta om skolan, som att de har 1800 elever och 150 lärare.

Resa till Lyon 2019

Efter rundturen satt vi i grupper om fyra och jobbade med vår SLAM (vilket är ungefär som en dikt) och när vi skrivit klart dikten, eller i alla fall övningsdikten, gick vi och åt lunch.

En väldigt cool sak med deras matsal (på franska ”cantine” eller ”self”) är att de måste scanna handflatan för att få ut en bricka. Jag tyckte handflatescannern var mycket cool. Hur som helst fick han ut en bricka till mig och en till sig. Vi gick till buffén och jag upptäckte att de har efterrätt. Ja, du hörde rätt, DE HAR EFTERRÄTT. Jag valde en glass, ris med fisk, två små jordgubbsyoghurt och en bit baguette.

Vi satte oss ner och njöt av måltiden och efter lunchen väntade vi i en och en halv timme utomhus. Lyckligtvis var vädret så bra, så jag njöt verkligen av första timmen. Sen åkte vi och spelade laser game och efter det åkte vi hem till en varm dusch och en varm säng.

/Abubakr Benay

Dag 4

På morgonen åkte vi med tåg till Mueée des Confluences (mötenas museum). Vi gick en guidad tur på muséet och vi såg tre olika rum. Den första utställningen handlade om olika kulturer runt om i världen. Det andra rummet vi gick till handlade om människans utveckling och vilka djur som är lika.

Sist gick vi till ett rum om modern utveckling och vi såg datorernas utveckling och även en del sköldar som afrikanska folk brukade använda för många århundraden sedan. Guiden var mycket livlig och kunde mycket om temat och var väldigt intressant att lyssna på.

Han visade oss skelett från olika djur som en val och en mammut. Alla gillade det här och var väldigt fascinerade av det. I slutet av guidningen var vi lite trötta och hungriga så vi ville alla åka och äta.

Resa till Lyon 2019

Innan vi åkte iväg till Frankrike had vi bestämt vad vi skulle äta efter guidningen på muséet. Restaurangens namn var Hemingway’s och den låg en bra bit från muséet. De flesta tog tonfisk med couscous till förrätt, men några tog ägg med hummus istället. Till huvudrätt tog några pasta och andra tog kyckling med couscous.

Efterrätten var chokladfondant eller tiramisu. Vår reaktion efter lunchen var inte så bra. Många var besvikna på maten och de som beställde kyckling tyckte den var smaklös. Men det var individuellt. En del tyckte maten var väldigt god och andra tyckte inte det.

På vägen hem efter restaurangbesöket hade vi några minuter fri tid i området och gruppen försökte utforska Lyon lite. Sen åkte vi tillbaka till skolan och jobbade med poetry slammen.

/Sara Leandersson

Dag 5

Denna dag har varit fylld av en mängd olika aktiviteter som bland annat övning av vårt projekt poetry slam, utflykt till en medeltida stad samt testa deras kända kaka som Pérouges är stolt över.

Dagen började i vanlig ordning klockan 08.00 vid skolan Charlie Chaplin. Både de franska eleverna och de svenska eleverna fortsatte med förberedelserna inför fredagskvällens show där vi ska presentera våra poetry slam för föräldrarna. Förberedelserna med detta höll på i några timmar där vi bland annat körde genrep en och annan gång. Dagen fortsatte med en lunch på skolan som bestod av något sött till dessert.

Lyonresa

Runt klockan 13.30 började utflykten till den medeltida staden Pérouges där vi skulle fika ytterligare en gång. Staden var mysig och vi besökte bland annat en kyrka, en souvenirbutik där de flesta köpte med sig presenter till familjerna hemma i Sverige. Dagen i Pérouges avslutades med deras berömda kaka på en resturang. Kakan var som allt annat här- väldigt söt.

Efter att ha kommit hem till Décines ville vi hitta på något så de franska eleverna tog oss på en promenad runt en sjö. Miljön där var väldigt fin och vädret var likaså, så det var ett härligt avslut på dagen. Avslutet på dagen var en middag med värdfamiljen, vilket var lika trevligt som alltid!

/Estelle Albinsson Pihlsjö

Dag 6

Vi började dagen som vanligt klockan åtta. Vi var 40 elever plus lärare som skulle försöka komma på samma tunnelbana som skulle ta oss till gamla stan, det visade sig svårare än vad vi trott eftersom det är väldigt mycket människor på tunnelbanan men tillslut lyckades vi. Väl framme i gamla stan fick vi en guidad stadsvandring där vi fick se allt från kvarteren där skaparen av Puignol, en känd marionettdocka, levde till gamla kyrkor.

Vi fick även gå igenom ”traboule”, hemliga gångar mellan olika gator som användes i historiska krig för att bland annat kunna dela information. Vi fick ta del av Lyons historia. Efter stadsvandringen fick vi lite mer fritid och hälften av gruppen valde att ta en längre lunch och den andra gruppen valde att fortsätta sightseeingen och gick upp för de långa trapporna för att se den romerna teatern, stora kyrkan Fourvier och även den vackra utsikten över Lyon.

Efter lunchen hade vi ytterligare lite fritid i Lyon som spenderades på shopping och på att gå runt på Lyons gator. Vi återvände till skolan och arbetade hela eftermiddagen med att repetera vår slam som skulle redovisas för alla föräldrar och syskon dagen efter. När skoldagen var slut var vi alla trötta och åkte därför hem till våra värdfamiljer för en lugn kväll hemma.

/Ida Åhman

Lyonresa

Dag 7

Dagen började med att vi svenskar åkte till stadsdelen ”Croix-Rousse” och fick en guidad vandring där hon visade och berättade om fyra målade väggar. Till att börja med så tittade vi på en stor målning som heter ”Le mur peint des Canuts”. Den var så himla fin och väldigt detaljerad vilket gör att den ser så verklig ut. Vi alla tog även ett gruppfoto där det ser ut som att vi alla sitter på trappen där i mitten. Guiden förklarade historien bakom den målade väggen, att den började renoveras år 1997 och sedan år 2013 blev den helt klar.

Vi behövde även gå ganska långt för att komma till de fyra olika målade väggarna och efter ”Le mur peint des Canuts” så kom vi till en annan målad vägg som dom kallar för den kinesiska muren.

Nästa målning var tre bilder av en känd fotograf vid namn Yann Arthus Bertrand. Väldigt fina bilder.

Sista målningen heter ”Lyon History Wall” och den tyckte vi också var otroligt fin och att det är imponerande att det kan vara så detaljerat.

Efteråt när vi hade tittat och guidningen var klar så var det dags att åka tillbaka till skolan och mötas upp med våra franska elever och äta lunch i skolmatsalen. Därefter så fortsatte vi med att jobba på poetry slammen eftersom att det var idag som det var dags för själva föreställningen framför lärare och föräldrar. Några elever jobbade även med bloggen under tiden de andra jobbade på slammen.

/Sara Leandersson

Lyonresa

Dag 8

Efter en väldigt intensiv vecka med många aktiviteter och planer sov jag och min brevvän Emma väldigt länge på lördag moron. Vi åt en god frukost med ägg, bacon, choklad och juice och sedan förberedde vi oss för en dag på shoppingcentret Part Dieu som ligger i centrala Lyon och är det största. Vi kom dit på eftermiddagen och gick runt i affärer i ungefär tre timmar tillsammans med andra svenskar och deras brevvänner. Vi köpte mat från McDonalds och KFC och åt tillsammans.

Vi kom hem till vårt hus klockan fyra för att förbereda oss för fotbollsmatchen mellan Lyon och Dijon som skulle starta kl 17.30. Matchen slutade oavgjort, 0-0, men den var ändå spännande och publiken var upphetsad och bra. Efter matchen åkte vi hem till en av de franska studenterna och umgicks med de andra svenska eleverna och deras brevvänner.

/Caroline Kocsi

Det första vi gjorde var att äta frukost. Jag åt croissanter med Nutella och baguetter med sylt. Efter frukosten satt jag och pratade med familjen medan vi tittade på rugby på tv. Dagen innan hade vi gjort upp planer med våra vänner att gå och shoppa. Så klockan elva hämtade vår vän upp oss och vi åkte till ett stort shoppingcenter i Lyon. Vi handlade mycket till oss själva, men också presenter till våra familjer. Jag provade franska crêpes till lunch.

Efter shoppingen åkte jag hem. Hemma började jag packa mina saker och städa mitt rum. Jag visade min brevvän Eva presenterna jag köpt till min familj och vi satt och pratade en stund. Sen gjorde jag mig i ordning eftersom vi hade gjort upp planer med några andra att träffas. Så jag och min brevvän Eva hjälptes åt att välja kläder till kvällen. Senare på kvällen träffade vi våra vänner.

/Alexandra Maksimovic

Lyonresa

Dag 9

Jag vaknade klockan 10.00 på morgonen eftersom vi varit ute kvällen innan och hängt med vänner. Jag gick ner och åt frukost. Det var lite bröd med sylt och lite apelsinjuice. Sedan gick jag och gjorde mig i ordning eftersom vi skulle åka skridskor kl 13.00 med Eva och hennes brevvän och även min brevväns flickvän. Men innan vi åkte åt jag lunch. Vi åt något som jag aldrig har prövat tidigare. Det var smält ost med skinka och potatis. Det roliga var att du smälte din egen ost med hjälp av ett slags järn och sedan bara hällde den över maten. Det var riktigt gott.

Sen åkte vi med spårvagnen till rinken som var väldigt stor. En sak som var annorlunda än Köpings rink var säkerheten eftersom de kollade igenom din väska innan du fick gå in. Sen lånade vi skridskor och tog oss ut på isen. En annan sak som var annorlunda var att ingen hade hjälm. Men det var riktigt kul och det var också bra att det inte var alltför många människor på isen. Vi åkte skridskor i två timmar, och sedan åkte vi till ett stort shoppingcenter som var riktigt coolt för det var öppet och hade bara ett tak. Våra brevvänner hittade sedan en restaurang där vi beställde Nutellavåfflor.

När jag kom hem till min brevväns hus gick jag upp och packade min väska och sen åt vi middag. Till middag åt vi crêpes som vi gjorde direkt vid bordet med en slags stekpanna som hade sex små cirklar som vi hällde smeten i. Först var det en smet för salta crêpes som vi hade skinka och ost på och sedan var det en annan smet till söta crêpes som man kunde ha Nutella, socker eller sylt till. Det smakade riktigt bra och det var roligt att äta. Sedan körde Quentins föräldrar oss till Estelles brevväns hus där vi träffade några från projektet och umgicks. Så dagen var riktigt rolig och händelserik.

/Maja Lund

Lyonresa
Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på