Avgifter äldreomsorg och hemsjukvård

Vi tar ut avgifter för många av våra stöd- och hjälpinsatser. Det bestäms framförallt i socialtjänstlagen, men även av beslut i kommunfullmäktige. För de flesta av de biståndsbedömda insatserna styrs avgiften av din betalningsförmåga.

Biståndsbedömda insatser

Avgifterna för våra biståndsbedömda insatser baseras på dina inkomster och utgifter. Det innebär att om du har väldigt låga inkomster kan insatserna komma att bli gratis, medan det å andra sidan finns ett högkostnadsskydd så att det inte kan bli hur dyrt som helst.

Högkostnadsskydd - maxtaxa

Högkostnadsskyddet, eller maxtaxan, är 2 575 kronor per månad för 2024. Det är alltså det högsta beloppet du kan få betala för de insatser som ingår i maxtaxan. Du får även betala maxtaxan om du inte vill lämna några inkomstuppgifter alls till oss.

Insatser som inte ingår i maxtaxan

Det finns också insatser som inte omfattas av maxtaxan. För dem betalar alla lika mycket oavsett storlek på inkomst. Det gäller exempelvis matkostnader och färdtjänst.

Mer information och prislista

Eftersom de avgifter vi tar ut styrs av olika lagar och prisindex kan det vara krångligt att sätta sig in i hur det fungerar. Vi har försökt förklara så enkelt som möjligt i vårt faktablad om avgifter. Själva priserna hittar du i årets prislista.

Avgifter för vård och omsorg (faktablad) Pdf, 667 kB.

Prislista vård och omsorg 2024 Pdf, 173 kB.

OBS! Prislistan har uppdaterats, nya avgifter gäller från och med 1 juni 2024.

Nedsatta avgifter vid dubbla hyror

Om du får dubbla boendekostnader när du flyttar till äldreboende, för att du har uppsägningstid på lägenheten till exempel, kan du ansöka om nedsatta avgifter. Du hittar blanketten via snabblänken nedan, eller ring våra handläggare så kan de berätta mer.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Ulla Andersson

EKONOMIASSISTENT

Förvaltningshuset,
Nibblesbackevägen 17, Köping

Linda Johansson

EKONOMIASSISTENT

Förvaltningshuset
Nibblesbackevägen 17, Köping