12-stegsprogrammet

12-stegsprogrammet är ett självhjälpsprogram som riktar sig till dig som vill ta itu med din beroendeproblematik.

Programstart 7 januari

Programmet startade tisdagen den 7 januari 2025 och pågår i 22 veckor från det datumet.

Om 12-stegsprogrammet

Programmet är ett självhjälpsprogram som utvecklades av Anonyma Alkoholister (AA) i mitten av 1930-talet. Metoden har sina rötter i Oxfordsgruppens arbetssätt för personlig utveckling och har sedan dess blivit en etablerad behandlingsform för att hantera beroendeproblematik. Idag är programmet en av flera metoder som rekommenderas av Socialstyrelsens senaste riktlinjer för vård och stöd vid missbruk.

Läs mer

Mer information om 12-stegsprogrammet hittar du på Anonyma Alkoholister:s webbplats:

Tolvstegsprogrammet – Hur fungerar det? (aa.se)

Behandlingsprocessen

Behandlingsprocessen är uppdelad i tre faser. Fas 1 och 2 fokuserar på behandlingen av beroendet, medan fas 3 handlar om eftervård och återfallsprevention.

Fas 1: Steg 1-3

Den första fasen innehåller tre steg och sker under cirka sju veckor. Dessa steg är konstaterande och reflekterande.

  • I steg 1 arbetar vi med att identifiera och reflektera över grundorsakerna till beroendeproblematiken.
  • I steg 2, när grundorsakerna är konstaterade, presenteras en lösning på beroendesjukdomen, alltså ett handlingsprogram.
  • Steg 3 handlar om att ta beslutet att använda sig av reparationsstegen, som leder till lösningen av beroendesjukdomen och som beskrivs i de så kallade arbets- och reparationsstegen i steg 4-9.

Fas 2: Steg 4-9

Den andra fasen innehåller sex steg och genomförs under cirka nio veckor med träffar tre gånger i veckan, två timmar per gång.

När det nionde steget är avklarat har personen funnit orsakerna till beroendeproblemet, reparerat dem och hittat nya sätt att hantera det som tidigare orsakade problem.

Fas 3: Steg 10-12

Den tredje fasen innehåller tre steg och genomförs under cirka sex månader med en träff i veckan. Dessa steg är utvecklingssteg som fokuserar på återfallsprevention.

Drogtester och utandningsprover

Under hela programmet tas drogtester och utandningsprover. I fas 1 och 2 görs detta två gånger i veckan, medan det i fas 3 görs en gång i veckan.

Anmälan till programmet

Använd formuläret nedan för att göra en intresseanmälan till programmet.

Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter




Kontakt vid frågor

Vi som leder programmet heter Malin, Rolf och Sebastian. Vi arbetar i Socialtjänstens Öppenvård och finns här för att stötta och vägleda dig genom hela processen.

Vid frågor om programmet är du välkommen att kontakta oss på öppenvårdens rådgivningstelefon. Våra telefontider är måndag och onsdag 14.00-16.00 samt tisdag och fredag 09.00-11.00.

0221-256 88social.arbetsmarknad@koping.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Stöd och behandling

Nibblesbackevägen 19, Köping

Telefontid, rådgivning
Måndag och onsdag kl. 14.00 - 16.00, tisdag och fredag kl. 09.00 - 11.00

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: