Studie- och yrkesvägledning

Bild på utbildningskataloger

Studie- och yrkesvägledare hjälper dig med vägledning och information om ditt kommande gymnasieval, dina pågående studier eller framtida studie- och yrkesval. Vårt mål när du lämnar oss är att du har kunskap och förutsättningar att göra ett framtidsval.

Kontakta en studie- och yrkesvägledare

Du kommer i kontakt med din studie- och yrkesvägledare på flera olika sätt. Skicka e-post, sms, ring eller skriv upp ditt namn på bokningslista utanför vår expedition för att ställa en fråga eller boka en tid.

Studie- och yrkesvägledning hjälper dig att fatta beslut kring ditt framtidsval

Vill du börja jobba direkt eller vill du läsa vidare? Att komma fram till vad man vill göra efter gymnasiet kan vara en lång process. Vi studie- och yrkesvägledare råder dig att börja tidigt med din framtidsplan. Med tidigt menar vi när du börjat hos oss på gymnasiet, tre år går fort.

1. Sök information om studier och yrken

För att kunna göra ett val behöver du ta reda på vad som finns när det gäller yrken och utbildningar.

2. Utforska dina intressen

Finns det för dig intressanta yrken, ämnesområden, branscher? Vad tycker du om att göra? Vad är du bra på att göra? Vad är ett bra jobb för dig?

3. Gör din själv-matchning

Vad passar dig? Vilka är dina personliga egenskaper? Vilka är dina främsta färdigheter? Finns det saker du måste ta hänsyn till i ditt kommande jobb? Vad är du beredd att satsa när det gäller ekonomi och hur lång utbildning kan du tänka dig? Kommer det att vara lätt att få jobb utifrån det du vill välja?

4. Fatta beslut och gör ditt val

Vill du studera direkt efter gymnasiet eller finns det annat du vill eller behöver göra först. Du kanske inte är helt klar med vad du vill utbilda dig till eller jobba med framöver. Du kan alltid vänta och ta upp denna tråd senare.

Användbara länkar som kan hjälpa dig

Vi har gjort en användbar och nyttig länksamling för dig som går på gymnasiet. Här hittar du länkar om utbildningar, studieekonomi, studentbostäder, arbetsförmedling, om att arbeta utomlands och tester för att kartlägga vilket arbete passar dig.

Ta hjälp av våra samlade "Efter gymnasiet-länkar"


Information om behörigheter från gymnasiet till högskola

Här finns en samlad information om vilka kurser som krävs för att vara särskild behörig till olika yrkesutbildningar.

Särskild behörighet till högskolan. Obs! Gäller från 1juni 2022. Pdf, 60.5 kB.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på