Bygg- och anläggnings-programmet

Bild på Isabel Axelsson, Bygg- och anläggningsprogrammet Foto: Helen Shippey

Foto: Helen Shippey

Det bästa med Ullvi är alla människor och lärare. Att gå byggprogrammet är kul för att man får arbeta med andra och jag har alltid varit intresserad av att bygga.

Isabel Axelsson,
Bygg- och anläggningsprogrammet

 


Inriktningar

  • Husbyggnad
  • Mark- och anläggning, lärlingsutbildning
  • Måleri, lärlingsutbildning

Yrkesprogram

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Du har även möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola eller universitet under din utbildning.

Praktik i utbildningen

Du kommer att få vara 15 veckor på en arbetsplats för att få fördjupade kunskaper inom olika yrkesområden. Detta kallas för arbetplatsförlagt lärande (APL). Väljer du inriktning måleri eller mark- och anläggning kommer du att vara på företag den största delen av din utbildning och lära dig det mesta av dina yrkeskunskaper där.

Det här får du hos oss

Byggprogrammet leder fram till många olika yrken. Beroende på inriktningsval så kommer du att få utbildning på många olika områden som till exempel snickeri, murning, armering eller formsättning, målning, mark och anläggning. Byggprogrammet på Ullvi har sin egen "byggfirma" där du kommer att utföra jobb till riktiga kunder. Du kommer också att få lära dig om entreprenörskap så att du kan starta eget om du vill. På programmet kommer du att få mycket träning i att jobba självständigt men också i lag.

Vårt mål - en byggare som håller måttet

Vi vill utveckla dig till en serviceinriktad och kreativ byggare.

Branschrekommenderad utbildning av byggindustrins yrkesnämnd

Ullvigymnasiets Bygg- och anläggningsprogram har utsetts till branschrekommenderad skola av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN. Det betyder att programmet har en kvalitetsstämpel som garanterar eleverna en utbildning med god kvalitet.

För att få kvalitetsmärkningen måste utbildningen uppfylla ett antal krav. BYN har bland annat tittat på kvaliteten vad gäller programråd, samverkan med branschen, skyddskläder, verktyg och maskiner, lärartäthet och lärarbehörighet. Aktuella läromedel ska användas och förutom ett antal behörighetskurser ska eleverna även ges möjlighet att delta i yrkestävlingar.

Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN.

Logotype BYN, Branschrekommenderad skola

Efter utbildningen

Här ser du exempel på yrken som din utbildning kan leda till, så kallade yrkesutgångar.

Inriktningar

Husbyggnad

  • Betongarbetare
  • Golvläggare
  • Murare
  • Träarbetare

Måleri

  • Målare

Mark och anläggningar

  • Beläggningsarbetare

Fortsatta studier

Efter avslutade studier på Bygg- och anläggningsprogrammet blir du behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Vill du studera vidare på högskola eller universitet för att bli till exempel byggnadsingenjör måste du välja att läsa in fler kurser som normalt inte ingår i ditt program.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på