El- och energiprogrammet: Automation

Bild på Emilia Windahl, El- och energiprogrammet inriktning automation. Foto: Helen ShippeyFörstora bilden

Foto: Helen Shippey

Här får jag arbeta praktiskt, se verkligheten och jobba med teknik. Många som går här får jobb direkt efter studenten. Sedan är det skönt att Ullvi ligger nära där jag bor.

Emilia Windahl, El- och Energiprogrammet: automation

 Inriktningar

På El- och energiprogrammet väljer du inriktning direkt när du gör din gymnasieansökan. Det finns två inriktningar - Automation och El-teknik. Eftersom inriktningarna skiljer sig så pass mycket åt presenteras de var och en för sig här på webben. På denna sida presenteras Automation.

Yrkesprogram

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Du har även möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola eller universitet under din utbildning.

Praktik i utbildningen

Du kommer att få vara 15 veckor på en arbetsplats för att få fördjupade kunskaper inom olika yrkesområden. Detta kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Det här får du hos oss

Väljer du inriktning automation får du kunskaper att programmera och underhålla industrirobotar, inklusive kringutrustning på ett säkert och effektivt sätt. Du får lära dig robotsäkerhet och hur du arbetar med automatiserade produktionsutrustningar. Drift, underhåll och felsökning är kunskaper du lär dig på företagen och utbildningen ger goda möjligheter till jobb.

Vårt mål - att ge dig kontakt med arbetsmarknaden

När du är klar med utbildningen kommer du att vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Din kompetens behövs överallt inom industribranschen och tekniska företag.

Teknikcollege Västra Mälardalen

El- och energiprogrammet, inriktning automation är certifierad genom Teknikcollege. För dig som elev innebär det att du är nära våra samverkansföretag i utbildningen. Det kan vara APL, olika kursmoment, studiebesök eller möjligheten till sommarjobb.

Läs mer om Teknikcollege och vad detta innebär för dig.

Miljonsatsning på El- och energiprogrammets automationsinriktning

Dagens industrier blir allt mer automatiserade och utbildning inom området måste utvecklas åt samma håll. Därför investerade Ullvigymnasiet tillsammans med Volvo Group Truck Operations, GKN Driveline, LEAX och Gnutti Carlo i en ny utbildningsutrustning, en industrirobot, för elever som läser El- och energiprogrammet med inriktning Automation.

Efter utbildningen

Här ser du exempel på yrken som din utbildning kan leda till, så kallade yrkesutgångar.

Automation

  • Automationstekniker
  • Maskinelektriker
  • Industrielektriker

Fortsatta studier

Efter avslutade studier på El- och energiprogrammet får du behörighet till yrkeshögskolan. Du kan välja utbildning inom datorteknik, programmering, elkonstruktion med mera.

Vill du studera vidare på högskola eller universitet till exempel inom elteknik eller energiteknik måste du välja att läsa in flera kurser som normalt inte ingår i ditt program.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på