Fordons- och transportprogrammet

Lovisa Norberg, Fordons- och transportprogrammet. Foto: Helen ShippeyFörstora bilden

Foto: Helen Shippey

Programmet ger många valmöjligheter och du kommer att kunna jobba med det mesta inom fordonsbranschen, själv vill jag bli lastbilschaufför. Här får jag stödet jag behöver.

Lovisa Norberg,
Fordons- och transportprogrammet

 Inriktningar

 • Karosseri och lackering, lärlingsutbildning
 • Lastbil och mobila maskiner, lärlingsutbildning
 • Personbil
 • Transport

Yrkesprogram

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Du har även möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola eller universitet under din utbildning.

Praktik i utbildningen

Du kommer att få vara 15 veckor på en arbetsplats för att få fördjupade kunskaper inom ditt yrkesområde. Detta kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Väljer du inriktning karosseri och lackering eller lastbil och moderna maskiner kommer du att vara på företag den största delen av din utbildning och lära dig det mesta av dina yrkeskunskaper där.

Det här får du hos oss

Gillar du bilar och modern teknik? Nya bilar är som rullande datorer och därför får du lära dig att med datorstöd söka efter och åtgärda fel.

Väljer du inriktning karosseri och lackering kommer du att ha en stor del av utbildningen på företag. Du lär dig att återställa skadade fordon till hur det såg ut från början. Du gör dessutom delar av din utbildning hos en gymnasieskola i Falun. Väljer du inriktning lastbil och och mobila maskiner så specialiserar du dig på felsöka och reparera tunga fordon och du har en stor del av utbildningen på företag.

Inom inriktning personbilsteknik så ligger vår moderna verkstad online med bilverkstädernas databaser. Som elev får du jobba med "riktiga" kunder som lämnar in sin bil till reparation. Går du inriktning transport får du lära dig att köra, lasta, lossa och hantera gods. Du får ta körkort för tung lastbil och tungt släp.

Vårt mål - att vara fordonsbranchens bästa utbildare

Vårt mål är att du som elev ska få jobba och lära dig ny teknik - att du blir en av de bästa i Sverige.

Fordonsprogrammet - en bra framtid

Här kan du se ett klipp från Västmanlands Television när de besökte Fordons- och transportprogrammet.


Efter utbildningen

Här ser du exempel på yrken som din utbildning kan leda till, så kallade yrkesutgångar.

Inriktningar

Karosseri och lackering

 • Billackerare
 • Bilskadereparatör

Lastbil och mobila maskiner

 • Lastbilsmekaniker
 • Maskinmekaniker

Personbil

 • Personbilsmekaniker

Transport

 • Bussförare
 • Lastbilsförare

Fortsatta studier

Efter avslutade studier på Fordons- och transportprogrammet får du behörighet till yrkeshögskolan. Där finns utbildningar inom exempelvis internationell transport och logistik.

Vill du studera vidare på högskola eller universitet till exempel inom teknisk utbildning måste du välja att läsa in flera kurser som normalt inte ingår i ditt program

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på