Foto: Helen Shippey
Jag ville jobba inom industri och få ett arbete efter studenten. Här finns bra lärare och det är roligt att min klass är väldigt sammansvetsad!
Isak Pettersson Industritekniska programmet
Industritekniska programmet är en yrkesutbildning där du får följa hela kedjan - från idé till färdig produkt i samarbete med industrierna i regionen. Är du intresserad av teknik och tycker om att jobba praktiskt, då är det här ett program för dig.
På skolan möts du av en studiemiljö som är tekniskt inriktad och där du dagligen möts av modern teknik.
Lärarna som undervisar på programmet sitter tillsammans i arbetslag i anslutning till utbildningslokalerna, där även alla har någon form av industribakgrund och ett stort intresse för elevernas utveckling, programmet och branschen. På Ullvi är utrustningen modern, lokalerna rymliga och lärarna både kunniga och erfarna.
Alla elever som går Industritekniska programmet läser inriktningen produkt och maskinteknik där du får lära dig tillverka detaljer i metall och andra material med hjälp av exempelvis svarvar, fräsar och borrmaskiner. I början arbetar du med maskiner som man ställer in manuellt men efter hand går du över till att använda mer avancerade datorstyrda maskiner - CNC-maskiner för tillverkning av detaljer.
Under dina tre år har du minst 15 veckors praktik – APL, som äger rum på en eller flera arbetsplatser i 6veckors perioder. Det är ett viktigt inslag i utbildningen och ger dig erfarenheter och kontakter som du har stor nytta av när du söker jobb. APL samordnaren på programmet har tät kontakt med både elever och handledare på företagen under hela APL-perioden.
Industritekniska programmet på Ullvigymnasiet är certifierat genom Teknikcollege och vi är stolta över att vara ett Teknikcollege, vilket bland annat innebär ett tätt samarbete med det lokala näringslivet.
Företagen är till viss del involverade i utbildningarnas inriktning och utformning men även i den löpande verksamheten genom att de erbjuder praktikplatser och sommarjobb om eleverna uppfyller vissa kriterier i deras studier.
Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.
Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningar så att det passar industrins framtida behov.
Teknikcollegecertifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån tio kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar kan certifieras.
Läs mer om Teknikcollege och vad detta innebär för dig.
Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen - som gör att du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Inom programmet finns möjlighet att läsa kurser som ger grundläggande behörighet till högskolan.
Du kommer att ha stor arbetslivserfarenhet, aktuella teoretiska och praktiska kunskaper inom ditt yrke och inte minst - vara attraktiv på arbetsmarknaden!
Efter tre år på Industritekniska programmet har du fått en stabil grund inför ditt framtida yrke inom industrin.
Tomas Bäckman, platschef på Volvo, Anna Ulfves rektor på Ullvigymnasiet och Joakim Windahl HR på Volvo vid invigningen av Industritekniska programmets lokaler
Här kan du se ett klipp från Västmanlands Television om storsatsningen.
Här ser du exempel på yrken som din utbildning kan leda till, så kallade yrkesutgångar.
Efter avslutade studier på Industritekniska programmet får du behörighet till yrkeshögskolan. Där finns utbildningar mot exempelvis CNC-teknik, automation, verktygsteknik med mera.
Vill du studera vidare på högskola eller universitet till exempel inom teknik måste du välja att läsa in flera kurser som normalt inte ingår i ditt program.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Ullvigymnasiet
731 85 Köping
Telefon: 0221-254 10
ullvigymnasiet@koping.se
Translate
För anställda