Vård- och omsorgsprogrammet

Bild på Mohamud Abdiriisak Obeid, Vård- och omsorgsprogrammet. Foto: Helen Shippey

Foto: Helen Shippey

Jag vill jobba med människor och jag tycker också att det är spännande att lära sig om kroppen, därför valde jag detta program. Jag tycker att lärarna är det bästa med Ullvi.

Mohamud Abdiriisak Obeid, Vård- och omsorgsprogrammet

 

 

Yrkesprogram

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Du har även möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola eller universitet under din utbildning.

Praktik i utbildningen

Du kommer att få vara minst 15 veckor på en arbetsplats för att få fördjupade kunskaper inom olika yrkesområden. Detta kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Det här får du hos oss

På Vård- och omsorgsprogrammet får du lära dig allt om människan och hennes behov, hur kroppen fungerar när den är frisk och när den är sjuk. Du kommer att få träna mycket på praktiska övningar som till exempel blodprovstagning, såromläggning, att vårda och ta hand om människor. Du kan få göra praktik på lasarett, hemtjänst, äldreboenden eller olika boenden för personer med funktionsnedsättningar och du skaffar dig ett kontaktnät som du har glädje av när du ska söka jobb. I årskurs 3 väljer du mellan två fördjupningar, antingen sjukvård eller funktionsnedsättningar.

Vårt mål - vårdutbildning med kvalitet

Du kommer att vara redo att bemöta människor som behöver vård på olika sätt. Du kommer att ha den kvalitet som behövs för jobb inom vårdsektorn.

Vård- och omsorgscollege i Västra Mälardalen

Logga för Vård- och omsorgskollege

Vård och omsorgsprogrammet är certifierat genom Vård- och omsorgscollege. Det är en samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalitet. Det innebär bland annat att du som elev har utbildade handledare under din praktik. Du har även möjlighet till feriepraktik och sommarjobb.

Här kan du läsa mer om vård- och omsorgscollege

Skolverkets film om Vård- och omsorgsprogrammet

Efter utbildningen

Här ser du exempel på yrken som din utbildning kan leda till, så kallade yrkesutgångar.

  • Arbete med funktionshindrade
  • Arbete inom sjukvård

Fortsatta studier

Efter avslutade studier på Vård- och omsorgsprogrammet får du behörighet till yrkeshögskolan. Det ger dig möjlighet till fördjupning och specialisering, inom exempelvis ambulanssjukvård eller psykiatrisk vård.

Vill du studera vidare på högskola eller universitet måste du välja att läsa in flera kurser som normalt inte ingår i ditt program.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:


Kontakt

Translate

Translate this page:

För anställda

Besök oss gärna på