Omstart med Näringslivet i Fokus

Den 26 september träffades närmare 100 personer på hotell Scheele för ett dialogmöte där representanter för näringslivet, kommunens tjänstemän och politiker träffades för att diskutera vad vi tillsammans kan göra för att stäkra företagsklimatet i Köping. Under mötet hölls en workshop där exakt 100 förslag lyftes fram.

Fokusområden för 2024

Efter ett gediget arbete under hösten har det utkristalliserat sig ett antal frågor som kommer vara i fokus för 2024.
Dessa är:

  • Dialog & kommunikation genom att öka takten när det gäller stora och små besök
  • Framtida elförsörjning
  • Trygghetsskapande åtgärder
  • Kompetensförsörjning

För att konkret arbeta med dessa frågor kommer ett antal aktiviteter genomföras under 2024. Målet är att formalisera ett antal möten där det ges utrymme för dessa fokusområden.

Årets Aktiviteter

Företagarlunch och UF-mässa

Under året kommer vi genomföra aktiviteter som riktar sig till kompetensförsörjningsområdet på såväl kort som längre sikt. Vi kommer bjuda in till en företagarlunch i samband med Ullvigymnasiets UF mässa i februari där vi bland annat lyssna till Johan Eliases som är en regionchef för Ung Företagsamhet. Efter lunchen tar vi oss gemensamt till Ullvigymnasiet och möter årets UF elever som ställer ut på UF mässan. Ullvigymnasiet som i år är Sveriges 3:e största UF skola, bara det värt ett separat omnämnande.

Branschträff för industrin

I slutet av mars genomförs en Branschträff för industrin kring kompetensförsörjning där näringslivet, skolledare och främjande aktörer samlas kring hur vi ska attrahera framtidens kompetens inom industrin.

Jobbcirkus

Under hösten invigs satsningen på Jobbcirkus som är ett verktyg i form av upplevelsebaserad yrkesvägledning för att vägleda unga och unga vuxna. Målet är att varje besökare ska få en fördjupad kunskap inför kommande val till gymnasiet och vidare till arbetslivet. Jobbcirkus är ett samarbete mellan offentlig sektor och näringslivet för att lyfta fram ett bredare perspektiv inför gymnasievalet.

NKI-dag

Löpande fortgår det ett arbete med att förbättra service och bemötande i kommunen. Dessa frågor mäts årligen i en NKI undersökning där resultatet ligger till grund för ett arbete där vi ständigt försöker bli än bättre. Under året kommer en NKI dag genomföras internt inom kommunen för att inspirera handläggare och andra som möter näringslivet och kommunens invånare. Det här arbetet görs tillsammans med våra grannkommuner Kungsör och Arboga.

Näringslivsdag på Forum

Vid mötet i september framkom det att kommunikation och information var en prioriterad fråga. Målet är därför att skapa fler nya arenor för möten där samverkan, kommunikation och relationer kan stå i centrum. Där fler företagare ges möjlighet till dialog med kommunen för att framföra sina synpunkter samt påverka det fortsatta näringslivsfrämjande arbetet. Den 6 mars kommer vi bjuda in till en Näringslivsdag på Forum. Under en förmiddag kommer vi att ytterligare beskriva satsningarna inom ramen för Omstart med Näringslivet i Fokus men framför allt kommer vi lyfta fram utmaningen de kommande åren när det gäller Elförsörjningen i regionen och Köping. Vi garanterar att det kommer bli ett intressant och relevant program med bra deltagare från aktörer inom elkraftområdet. Under hösten kommer vi göra en uppföljning av vad som hänt det senaste året. Det sker efter att Svenskt Näringsliv presenterat sin undersökning kring Företagsklimatet. Precis som i år kommer den genomföras i samverkan med Svenskt Näringsliv och fokus kommer ligga på dialog och gemensamt arbete för att vi tillsammans ytterligare ska kunna stärka förutsättningarna för näringslivet i Köping. Vår förhoppning är att dessa två större aktiviteter blir så lyckade att vi kan genomföra dem årligen.

Områdesträffar kommer genomföras även under 2024. Tanken är att genomföra en träff i kvartalet inom tätorten men även utanför tätorten. Vilka områden som vi kommer bjuda in till träffar i återkommer vi med på andra sidan nyåret. Arbetet med Centrumutvecklingsprojektet fortsätter även under 2024, målet är att projektet slutförs under hösten och i samband med det sker även en redovisning. Under våren planerar vi även att dra i gång Näringslivsmorgon. Exakt vilket format det får är ännu inte bestämt men vi har valt morgonträffar eftersom vi tror att vi därmed når fest företagare än om vi har möten på dagen.

Vi kommer även bjuda in näringslivsrepresentanter till Rundabordssamtal där de tillsammans med sina medlemsföretag får möjlighet att diskutera förutsättningarna för näringslivet direkt med kommunen och dess politiker.

Det är vår förhoppning att vi genom att fylla dessa möten med frågor och programpunkter som efterfrågats kommer kunna bidra till att skapa bättre förutsättningar för oss i Köping att utveckla näringslivsklimatet. Genom att göra varandra lite bättre än vad vi var i går kommer vi nå ännu längre i morgon.