Avgifterna för mat inom vård och omsorg föreslås höjas

Vård- och omsorgsnämnden har lämnat ett förslag till kommunfullmäktige om att höja avgifterna för mat inom vård och omsorg. Avgifterna behöver höjas för att prisutvecklingen för livsmedel gjort att intäkterna inte längre täcker den faktiska kostnaden för maten. Prishöjningen föreslås gälla från 1 juni 2024.

En översyn av matkostnaderna inom vård och omsorg har visat att de faktiska kostnaderna för maten och distributionen av den inte täcks av de avgifter som tas ut.

Därför har kommunfullmäktige fått i förslag att besluta om en höjning av avgifterna för mat inom vård och omsorg. Som exempel föreslås priset på biståndsbedömda matlådor höjas med 10 kronor, och månadskostnaden för matabonnemang inom särskilt boende för äldre höjas från 3 432 kronor per månad till 4 441 kronor, motsvarande cirka 29 %.

Beslut fattas 6 maj

Att höjningen blir procentuellt stor beror på att avgifterna legat stilla under flera år, och därmed inte alls justerats efter de senaste årens höga inflationstakt.

— Det är verkligen beklagligt att den föreslagna höjningen blir så stor för den enskilde, säger Annasarah Pavasson, förvaltningschef. Men det är tyvärr nödvändigt utifrån gapet mellan våra faktiska kostnader och intäkterna.

Från och med nu är tanken att avgifterna i stället ska justeras årligen, just för att undvika plötsliga stora förändringar.

Kommunfullmäktige sammanträder 6 maj. Om höjningen beslutas får den som berörs ett nytt avgiftsbeslut med information om de nya avgifterna hem i brevlådan.

Kontakt

Frågor om egna avgifter

Om du har frågor som rör dina egna kostnader kan du kontakta våra ekonomiassistenter. Du hittar deras kontaktuppgifter, tillsammans med mer information om avgifter inom vård och omsorg, via den här länken:

Länk till sidan om avgifter

Frågor från media

Om du har frågor i egenskap av representant för media kan du kontakta förvaltningschef Annasarah Pavasson.

Annasarah Pavasson

FÖRVALTNINGSCHEF VÅRD & OMSORG

TELEFON
ADRESS

Nibblesbackevägen 17, Köping