Frågor och svar om studie- och yrkesvägledning

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.

Ska jag göra olika val inom programmet?

Om du läser ett program med flera inriktningar kommer du i mitten av årskurs 1 göra ett inriktningsval som startar i årskurs 2.

I årkurs 1 och 2 kommer du även att välja vad du vill läsa för kurs inom individuellt val som är obligatoriskt att läsa. Du kommer även att behöva bestämma om du vill välja extra kurser för att utöka din behörighet.

Vilka kurser kan jag läsa för att få meritpoäng (mp)?

När du söker vidare till högskola eller universitet kan du öka din konkurrenskraft genom att ha läst mer engelska, matematik och moderna språk på gymnasiet. Läs mer om meritpoäng:

Om meritpoäng på antagning.se

Vad behöver jag för att kunna plugga vidare på högskola eller universitet?

Det krävs alltid grundläggande behörighet. Det har du när du är erhållit din gymnasieexamen, vilket innebär att du har minst godkänt i 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Matematik 1, Engelska 5 och 6. Många högskole- och universitetsutbildningar kräver också särskild behörighet.

Vad behöver jag för att kunna plugga vidare på yrkeshögskola?

För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Många yrkeshögskoleutbildningar kräver också särskilda förkunskaper.

Läs mer om antagning till Yrkeshögskolan

När kan jag söka till högskola och universitet?

Under våren i årskurs 3 mellan 15 mars och 15 april.

När kan jag söka till Yrkeshögskolan?

Sista datum för ansökan varierar från utbildning till utbildning.

Var kan jag hitta information om olika eftergymnasiala utbildningar?

Möjligheter efter gymnasiet

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: