Studieteknik
- tips för att bättre lyckas med dina studier på distans

Många har just nu sina studier på distans. En del är vana vid det, en del har aldrig någonsin varit med om det. Förutsättningarna är olika.

Här kommer några tips som kanske kan få det hela att fungera bättre med studier på distans.

1. Skaffa dig det du behöver

Det första tipset är att skaffa dig de saker du behöver. Använder din lärare sig av Teams, eller något annat verktyg? Har du dina inloggningsuppgifter till ItsLearning? Behöver du Office-paketet? Se då till att du har tillgång till dessa.

2. Fixa en arbetsplats

Se också till att du gör en riktig arbetsplats och håll ordning på dina böcker och anteckningar. Det är viktigare än man tror att ha en arbetsplats. Du kanske tänker nu att ”ja, men jag har ju inte haft en arbetsplats innan direkt. Jag har ju kommit till skolan”. Ja, just det - Skolan har varit det som gör att du kommer igång med studierna på dagarna. Nu har du inte den på ett tag, så skaffa dig en arbetsplats och gör i ordning ett utrymme som du använder bara för dina studier.

3. Håll rutinerna

Det är jätte viktigt att du håller rutinerna igång. Hur brukar du göra när du pluggar? Försök att hålla dessa rutiner precis som om du skulle iväg till skolan. Det kan finnas fördelar med att sätta dig i ”plugg-mode” och kan vara psykologiskt förberedande för vad som väntar.

4. Gör ett eget schema

Nu är dina studier friare och du har inte lika mycket planerad tid. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje dag och vecka. Struktur och planering är A och O när man läser på distans.

5. Ta pauser ofta

När man pluggar på distans så försvinner många av de intryck som annars hjälper dig att vara alert och hålla dig vaken; en klasskompis som vill dela med sig av något intressant eller en lärare säger något lustigt eller det händer något oförutsett. När du sitter hemma vid datorn så får du inte alla dessa intryck och det gör att du lättare blir sömnig och det kan vara svårt att koncentrera sig längre stunder. Se till att pausa ofta, kanske till och med så ofta som varje kvart, och sträck på dig, gå ett varv runt bordet eller hämta en till kopp kaffe.

6. Be om förtydliganden

Precis som det för er elever kan vara ovant med distansstudier, så kan det vara likadant för flera lärare. De kanske tänker att deras uppgifter är väldigt tydliga, men de kanske inte tänker på att de tappar en del av kommunikationen som annars är självklar när man har klassrumsundervisning. Var inte rädd för att be läraren förtydliga och be henne, eller honom, att förklara på ett ännu tydligare sätt.

7. Ha tålamod

Den här situationen kan pågå ganska länge. Ha tålamod och respektera att det kommer att strula lite grann. Alla lärare kommer inte lyckas perfekt. Ha tålamod och ta eget ansvar, så kommer det här att lösa sig.

8. Hitta ditt sätt

Kombinerar du studier med familjelivet är det särskilt viktigt att planera och hålla den planen. Studera när barnet är i skolan eller på förskolan. Se också till att din inlärning sker på olika sätt: läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig. Och glöm inte att höra av dig om du kör fast.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Studie- och yrkesvägledningen

Glasgatan 20B, Köping