Grönt vatten

Har du grönt vatten i kranen? Då är risken att det har uppstått en läcka! Vi använder grönfärgat vatten för enklare kunna identifiera läckor. Det gröna vattnet är helt ofarligt.

Jag har grönt vatten i kranen, vad ska jag göra?

Ser du grönt vatten någonstans kan det bero på en läcka. Kontakta oss så snart du kan. Du kan ringa oss dygnet runt.

0221-67 06 10

Vi använder grönt vatten för att upptäcka läckor

Vi färgar fjärrvärmevattnet grönt för att upptäcka läckor. Färgen är ofarlig, men kontakta oss omgående om du upptäcker grönfärgat vatten från kranen eller i huset!

Det gröna vattnet underlättar upptäckten av eventuellt läckage i ledningsnätet och i kundens värmeväxlare. På detta sätt vill vi undvika att kunder, mot förmodan, får ut fjärrvärmevatten i sitt varmvatten eller i värsta fall även i kallvattnet.

Vad är pyranin?

Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin. Det är ett rent färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.

Det används även inom energisektorn för att spåra läckor i fjärrvärmesystem och kylkretsar.
Metoden har använts sedan slutet av 80-talet.

Påverkas miljön om det läcker ut grönt fjärrvärmevatten?

Nej, det gröna färgen i vattnet är helt ofarlig i den koncentration som förekommer i fjärrvärmevattnet. Produkten är livsmedelsklassad.

Om jag råkar ha grönt varmvatten, färgar det då huden grön?

Nej, det färgar inte huden. Du blir ju inte heller grön när du diskar i grönt diskmedel eller tvättar händerna med grön tvål och i dessa produkter är det samma färgämne, Pyranin, som används.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: