Parkering

I kommunen parkerar du gratis på alla allmänna parkeringsplatser. I regel är parkering tillåten i 24 timmar om inget annat anges. På vissa parkeringsplatser krävs en P-skiva.

Vad gäller när jag parkerar i Köping?

Parkera på utmarkerade platser

Köpings centrum är en zon med parkeringsförbud, i zonen ingår centrum, Gamla stan och Sankt Olovsgatan. Det innebär att du inom området bara får parkera där det finns utmärkta parkeringsplatser. Skyltar är uppsatta vid zonens början och slut.

Klicka på bilden för att förstora den

På vissa parkeringar behöver du P-skiva

På vissa parkeringsplatser i centrala Köping krävs en P-skiva för att få parkera. Dessa parkeringar är utmarkerade med skyltar vid infarten.

P-skivan hämtar du gratis på Rådhuset, Stora torget. Det finns även brevlådor med p-skivor i centrum. De fylls på en gång i veckan och finns på följande platser:

  • Hemköpsparkeringen
  • Midgårdsparkeringen
  • Frodeparkeringen, vid Bishops

Parkeringsvakter

Parkeringsplatser och gator övervakas av vaktbolag, på uppdrag av VME.

Tomgångskörning

För tomgångskörning gäller max 1 minut i Köpings kommun.

Regler för tomgångskörning på koping.se

Karta över parkeringsplatser

På kartan visas parkeringsplatser i centrala Köping. Du kan se tillåten parkeringstid på de olika parkeringarna, och var P-skiva krävs.

Tryck på ikonerna i kartan för mer information om parkeringarna.

Bussparkering

Du kan parkera bussar på norra delen av Tunadalsparkeringen nära centrum.

Uppställning av husbil och husvagn

Det finns möjlighet att hyra en uppställningsplats. Dessa platser är inte till för övernattning och det är Köpings kommun som administrerar uthyrningen.

Uppställningsplatser på koping.se

Frågor och svar om P-skivor

Vilka regler gäller för motorcykel och moped?

Du behöver inte använda P-skiva på din motorcykel eller moped, även om du står på en parkering där P-skiva gäller. Däremot är det viktigt att du inte står parkerad längre än vad som är tillåtet. Skyltning vid infarten till parkeringen visar om tidsbegränsning finns. Kartan här ovanför visar också vilka parkeringstider som gäller.

Var får jag tag i en P-skiva?

P-skivan kan hämtas på tre ställen hos Köpings kommun

  • Rådhuset, Stora torget
  • VME, Kristinelundsvägen 4

Vissa affärer i centrum har också valt att dela ut P-skivor till sina kunder.

P-skiva från annan kommun eller företag?

Alla P-skivor är tillåtna oavsett om de kommer från andra kommuner eller företag. Det är funktionen som är det viktiga, inte hur skivan ser ut. Du kan även skriva en lapp och lägga på instrumentbrädan. Observera att du måste ange ordet ”P-skiva”, dagens datum och klockslag när du parkerade bilen.

Får jag göra en egen P-skiva?

Om du saknar P-skiva kan du skriva en lapp och lägga på instrumentbrädan. Observera att du måste ange ordet ”P-skiva”, dagens datum och klockslag när du parkerade bilen.

Exempel:
P-skiva
4/10 2021
kl. 11.30

Hur gör jag som besökare med bil i stan?

Som besökare är du välkommen in och hämta en gratis skiva hos något av våra utlämningsställen på Rådhuset eller VME, se adresser under rubriken ”Var får jag tag i en P-skiva?”. Det finns även flera parkeringsplatser där du inte behöver P-skiva, se kartan under rubriken ”Var hittar jag information…”.

Vad fyller P-skivan för funktion?

Det är ett sätt att ha fri parkering för de som behöver. Vi får omsättning på parkeringarna så att fler får chansen att ställa ifrån sig bilen. P-skivan gör det lättare för parkeringsvakterna att kontrollera att bilister följer de tidsbestämmelser som gäller vid parkering.

Om jag har frågor om parkering och P-skiva?

Du är välkommen att kontakta kundtjänst.

VME

KUNDTJÄNST

TELEFON

Vid akuta fel går det bra att ringa kundtjänst även efter kontorstid. Det är då SOS alarm som tar emot din felanmälan.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: