Translate
Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.
Lyssna
Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.
Cookies
På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Våra andra webbar:
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.
Om du läser ett program med flera inriktningar kommer du i mitten av årskurs 1 göra ett inriktningsval som startar i årskurs 2.
I årkurs 1 och 2 kommer du även att välja vad du vill läsa för kurs inom individuellt val som är obligatoriskt att läsa. Du kommer även att behöva bestämma om du vill välja extra kurser för att utöka din behörighet.
När du söker vidare till högskola eller universitet kan du öka din konkurrenskraft genom att ha läst mer engelska, matematik och moderna språk på gymnasiet. Läs mer om meritpoäng:
Det krävs alltid grundläggande behörighet. Det har du när du är erhållit din gymnasieexamen, vilket innebär att du har minst godkänt i 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Matematik 1, Engelska 5 och 6. Många högskole- och universitetsutbildningar kräver också särskild behörighet.
För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Många yrkeshögskoleutbildningar kräver också särskilda förkunskaper.
Läs mer om antagning till Yrkeshögskolan
Under våren i årskurs 3 mellan 15 mars och 15 april.
Sista datum för ansökan varierar från utbildning till utbildning.
Sidansvarig:
Senast uppdaterad: