Fordons- och transport­programmet

Det här är programmet för dig som är intresserad av fordon och hur modern teknik används inom fordonsindustrin. Efter utbildningen kan du arbeta inom skadeavdelningar, som mekaniker eller inom transport, allt beroende på vilken inriktning du väljer.

Axel Landerholm

Jag valde Fordons- och transport-programmet eftersom jag alltidar varit intresserad av bilar och av att arbeta med dem, men också för att verkstaden verkade vara bra och att för att man har möjlighet att erhålla ett körkortsstipendium i slutet av utbildningen.

 

Fordons- och transportprogrammet ger dig grunderna för att arbeta med service och problemlösning inom fordon- och transportbranschen.

Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på arbetsplatser inom fordon och transport. Genom APL skapar du värdefulla kontakter för framtiden.

Inriktningar

Efter ett första gemensamt år väljer du inriktning.

Karosseri och lackering, lärlingsutbildning

Inriktningen ger dig kunskaper i skadebesiktning, lackering av fordon och reparationer av karosser. De gymnasiegemensamma kurserna läser du på Ullvigymnasiet.

Denna inriktning är en lärlingsutbildning, vilket innebär att delar av utbildningen under årskurs två och tre är förlagd på ett lokalt företag.

Yrken

  • Billackerare
  • Bilskadereparatör

Lastbil och mobila maskiner, lärlingsutbildning

Inriktningen är för dig som vill bli lastbils- eller maskinmekaniker. Du får kunskaper inom mekanik, elektronik och IT. I ditt framtida arbete kommer du att arbeta med allt från högteknologi till handfast skruvande på tunga fordon eller mobila maskiner såsom lastbilar, grävmaskiner och traktorer.

Denna inriktning är en lärlingsutbildning, vilket innebär att delar av utbildningen under årskurs två och tre är förlagd på ett lokalt företag.

Yrken

  • lastbilsmekaniker
  • Maskinmekaniker

Personbilsteknik

Inriktningen ger dig grunderna i kundmottagning, service, felsökning och reparation av lätta fordon. Efter utbildningen får du ett internationellt yrkescertifikat. Ullvigymnasiets verkstad liknar en modern personbilsverkstad där du får lära dig och använda dig av bilverkstädernas felsökningsprogram som ger dig rätt kunskaper till yrkeslivet.

Yrken

  • Personbilsmekaniker

Transport

Inriktningen ger dig kunskaperna för att yrkes-mässigt köra fordon av olika slag. Förutom person-bilskörkort får du möjlighet att ta körkort för tung lastbil och tungt släp under ledning från Axelssons Trafikskolor AB. Under årskurs tre genomförs delar av utbildningen tillsammans med chaufförer på olika transportföretag.

Yrken

  • Bussförare
  • Lastbilsförare

Efter utbildningen

Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Om du har påbörjat din utbildning före 2023 kan du välja att läsa till de kurser som ger dig grundläggande behörighet till grundskola.

För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Mats Gärdsfeldt

PROGRAMLEDARE

Tomas Bandh

REKTOR

Carina Nilsson

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE