Basketprofil

Du som är aktiv basketspelare och ansluten till en basketförening har möjlighet att spela basket i skolan under din gymnasietid.

Vi erbjuder dig, i samarbete med Köping Basket, möjligheten att utveckla dina färdigheter inom basket. Vi har två idrottshallar nära Ullvigymnasiet och i skolans gym i Ullvihallen kan du bygga den fysik du behöver för att bli en stark, skadefri och hållbar spelare.

Ett samarbete mellan Köping Stars och Ullvigymnasiet

Basketgymnasiet är ett resultat av ett bra och starkt samarbete mellan Köping Stars och Ullvigymnasiet. På kort tid har skolan och klubben producerat spelare till ungdomslandslagen och Köping Stars i SBL, exempelvis Luka Babic, Simon Klaasma och Leo Wilhelm. Utöver deras individuella framgångar kom Köping Stars/NIU Ullvi dessutom tvåa i HU-19 SM säsongen 2018/19.

På skolan har vi ett starkt team med duktiga tränare, elevhälsa och förstående lärare. Om du kommer från en annan kommun försöker vi hjälpa till med att skaffa boende.

Marcus Larsson

Instruktör

Träningen sker i Ullvihallen under ledning av Marcus Larsson. Marcus har en gedigen bakgrund som elitspelare i moderklubben Solna Vikings, Sanda Basket-gymnasium och ytterligare 5 års spel i USA.
Idag arbetar Marcus som ansvarig för klubbens ungdomsutveckling där han bland annat fortbildar tränare och ledare i Köping Stars och där han också är aktiv som spelare.

Helena Hoffstedt ansvarar och undervisar i kursen Träningslära. Hennes övriga ämnen är Svenska samt Idrott och hälsa. Helena har en aktiv bakgrund inom såväl basket som friidrott och är numera även ungdomstränare i Köping Stars.

Utbildningen

Utbildningen anpassas utifrån dina förutsättningar för att du ska utvecklas som basketspelare. Det är dig och din utveckling träningen främst fokuserar på. Basketträningarna ingår i kursen Idrott och hälsa - specialisering 1 och 2 och är främst inriktade på individuell träning men även på samspel och taktik.

Upplägg

Du har minst två träningspass per vecka. Du får frukost av skolan efter morgonpasser innan din första lektion och det går även att köpa matlåda. Skollunchen är självklart avgiftsfri.

Kurser och poäng

Kurser du kommer att få betyg i:

 • Idrott och hälsa 1 - specialisering 100 p
 • Idrott och hälsa 2 - specialisering 100 p

Dessa kurser läses inom ditt individuella val.

Ett deltagande i profilen kan leda till att vissa kurser som ger behörighet eller meritpoäng inte kan sökas. Individuella upplägg kan eventuellt göras i samråd med lärarna på profilen.

Kombinera basketen med ditt gymnasieprogram

På Ullvigymnasiet kan du kombinera din satsning inom basket med följande gymnasieprogram:

 • Barn- och fritidsprogrammet
 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Fordons- och transportprogrammet
 • Försäljnings- och serviceprogrammet
 • Industritekniska programmet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsprogrammet
 • Teknikprogrammet
 • VVS- och fastighetsprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet

Ansökan

För att få basketprofil i din gymnasieutbildning måste du ansöka och komma in på ett av Ullvigymnasiets program. Du måste dessutom göra en särskild ansökan till baskeprofilen.

Vi tar in cirka 10 elever per år. I samarbete med din nuvarande förening gör vi en bedömning av din nivå och dina utvecklingsmöjligheter.

Du ska vara aktiv basketspelare och ansluten till en förening för att kunna söka. Sista ordet vid antagningen till basketprofilen har din blivande instruktör vid Ullvigymnasiet.

Ansökningsblanketten om basketprofilen lämnar du till din studie- och yrkesvägledare på din nuvaranda skola tillsammans med blanketten till ditt gymnasieval.

Ansökan till basketprofilen Pdf, 128 kB.


Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Marcus Larsson

INSTRUKTÖR

Camilla Nordström

BITRÄDANDE REKTOR