Barn- och fritids­programmet

Det här är programmet för dig som är intresserad av att arbeta med ett pedagogiskt yrke eller inom fritids- och friskvårdsområdet. I ditt framtida yrke kommer du att möta människor inom olika områden och arbeta med barn, ungdomar eller vuxna och deras olika behov.

Julia Hämäläinen

Jag valde utbildningen för att jag länge har velat jobba med barn och för att skolan ligger nära hemmet.

 

 


Barn- och fritidsprogrammet ger dig en bra utbildning inom ledarskap, demokrati och mänskliga rättigheter. Du kommer även få kunskaper och verktyg inom samarbete, kommunikation och hälsa.

Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) i verksamheter och organisationer såsom förskolor, skolor, kultur- och fritidsorganisationer eller verksamheter inom hälsa. I årskurs tre arrangerar vi även ett läger där du är med och leder aktiviteter.

Inriktningar

Efter ett första gemensamt år väljer du inriktning.

Fritid och hälsa

Inom inriktningen så fördjupar du dina kunskaper om människors hälsa och levnadsvanor samt hur man kan förbättra hälsan. Du får lära dig planera, genomföra och utvärdera olika typer av fritidsaktiviteter för individer och grupper. Du får fördjupade kunskaper om hälsa och friskvård samt lär dig hur du kan inspirera och hjälpa andra att bygga upp en god hälsa.

Yrken

  • Bad- och sporthallspersonal
  • Personal inom idrotts- och fritidsanläggningar
  • Personlig tränare
  • Aktivitetsledare inom hälsa och spa

Pedagogiskt och socialt arbete

Inom inriktningen så fördjupar du dina kunskaper om arbetet i pedagogiska verksamheter, såsom exempelvis förskola och skola. Du lär dig om barns och ungdomars utveckling, lärande, behov och rättigheter. Här får du möjlighet att träna ditt ledarskap när du är ute i verksamheten på APL.

Yrken

  • Barnskötare
  • Elevassistent

Efter utbildningen

Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Om du har påbörjat din utbildning före 2023 kan du välja att läsa till de kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola.

För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Carolina Larsson

PROGRAMLEDARE

Tomas Bandh

REKTOR

Carina Nilsson

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE