Försäljnings- och service­programmet

Det här är programmet för dig som är intresserad av att arbeta med ett serviceyrke som innebär många möten med nya människor. Utbildningen ger dig en bra grund för att arbeta inom handel med till exempel inköp, försäljning och hantering av varor.

Sofia Olsson

Det bästa med programmet är de praktiska arbeten som vi får göra, både på och utanför skolan. Vi får till exempel bygga i skolans skyltfönster, klä skyltdockor eller hjälpa till med hur butikers varor ska exponeras.

Försäljnings- och serviceprogrammet är en lärlingsutbildning, vilket betyder att du får en verklighetsanpassad utbildning där du lär dig yrkeskunskaperna på en arbetsplats. På det här programmet får du kunskaper i kommunikation, försäljning, service och kundbemötande. Under utbildningen kommer du även prova på att driva eget företag.

Lärlingsutbildning

Utbildningen är en lärlingsutbildning, vilket innebär att delar av utbildningen, från och med våren i årskurs 1 samt åk 2 och 3, är förlagd på ett företag inom handel. Där får du en verklighetsanpassad utbildning. Som stöd har du en utbildad handledare som tillsammans med övrig personal och Ullvigymnasiets lärare ser till att utbildningen håller hög kvalitet. De gymnasiegemensamma kurserna läser du på skolan.

Chanserna att få jobb direkt efter gymnasiet är goda då handeln är en snabbväxande bransch och är i behov av välutbildad personal.

Yrken

  • Butikskommunikatör
  • Butikssäljare
  • Företagssäljare
  • Handlare
  • Ledare i butik
  • Logistiker
  • Marknadsförare
  • Näthandlare
  • Speditör
  • Varumottagare

Efter utbildningen

Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Om du har påbörjat din utbildning före 2023 kan du välja att läsa till de kurser som ger dig grundläggande behörighet till grundskola.

För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Katarina Karlsson

PROGRAMLEDARE

Jinan Thunblom

REKTOR

Saara Mustonen

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE