VVS- och fastighets­programmet

Det här är programmet för dig som är intresserad av att arbeta med vatten och värme i hus och fastigheter. Du kommer att arbeta självständigt och möta människor i olika situationer och på olika platser i din yrkesroll.

Emilio Huerta Schjött

Jag valde VVS-programmet för att jag ville arbeta praktiskt och Ullvigymnasiet för att det är nära. Det bästa med programmet är lärarna, som är roliga och förklarar på ett bra sätt och det bästa med Ullvi är cafeterian och sammanhållningen mellan programmen.

VVS- och fastighetsprogrammet ger dig grunderna i ett serviceinriktat yrke där du ofta arbetar på egen hand. Du kommer att lära dig hantera arbetsuppgifter som handlar om vatten och värme i hus och lokaler som exempelvis att byta blandare och rör samt installera värmepumpar.

Utbildningen är en blandning av teori och praktik. Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på företag inom VVS och fastighetsbranschen. Genom APL skapar du värdefulla kontakter för framtiden.

Inriktning

VVS

Inriktningen ger dig grunderna för installation, service och underhåll av vatten- och värmesystem i såväl bostäder som industri. Du lär dig att svetsa och får en grundläggande utbildning inom ellära. Efter utbildningen får du arbeta två år som lärling och efter ett praktiskt prov med Yrkesnämnden kan du få yrkesbevis som VVS-montör.

Yrken

  • VVS-montör

Efter utbildningen

Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Om du har påbörjat din utbildning före 2023 kan du välja att läsa till de kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola.

För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.

Läs om VVS-college på VVS-branschens yrkesnämnd

Logga VVS-college

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Christopher Partanen Björkman

PROGRAMLEDARE

Jinan Thunblom

REKTOR

Saara Mustonen

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE