Bygg- och anläggningsprogrammet
Det här är programmet för dig som är intresserad av att arbeta inom byggsektorn. Beroende på ditt inriktningsval kommer du att få utbildning inom olika områden i byggsektorn, såsom betong, murning, målning eller träarbete.
%20bygg25.png)
Lucas Åkervall
”Jag valde detta program för att det till stor del är praktiskt och utmanande, sen leder det till ett yrke direkt efter studenten
Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig en bred utbildning inom byggprocessen och grundläggande kunskaper inom nybyggnad och ombyggnad.
Du lär dig att arbeta i lag och självständigt och du får även lära dig förstå ritningar, olika material samt att räkna och omvandla mått. Du kan även välja till kursen Entreprenörskap och lära dig hur man startar och driver eget företag.
Under programmet genomgår du arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor på en arbetsplats inom byggsektorn
Inriktningar
Efter det första gemensamma året väljer du en inriktning.
Husbyggnad
Inom den här inriktningen får du grunderna för att arbeta som träarbetare, betongarbetare eller murare. Du får bland annat prova på snickeri, murning, armering och formsättning. Under årskurs två i din utbildning arbetar du med riktiga byggprojekt direkt mot kunder och får därmed verklighetsförankrade kunskaper.
Yrken
- Träarbetare
Måleri, lärlingsutbildning
Inom den här inriktningen lär du dig om färger och olika material samt grunderna i målning både inomhus och utomhus. Du får lära dig att tapetsera och sätta upp andra väggbeklädnader. Denna inriktning är en lärlingsutbildning, vilket innebär att delar av utbildningen under årskurs två och tre är förlagd på ett måleriföretag.
Yrken
- Målare
Efter utbildningen
Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.
För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.
Planer och dokument för utbildningen
Sidansvarig:
Senast uppdaterad: