Bygg- och anläggnings-programmet

Det här är programmet för dig som är intresserad av att arbeta inom byggsektorn. Beroende av inriktningsval i programmet kommer du att få en utbildning inom olika områden inom byggsektorn såsom armering, murning eller formsättning, målning, snickeri eller mark- och anläggning.

Alice Morsing

Jag valde programmet för att lättare kunna få ett arbete när jag går ut, men också för att jag inte tyckte att något annat passade mig.

 Bygg- och anläggningsprogrammet ger dig en bred utbildning inom byggprocessen och grundläggande kunskaper inom nybyggnad, ombyggnad och anläggning.

Du lär dig att arbeta i lag och självständigt och du får även lära dig förstå ritningar, olika material samt att räkna och omvandla mått. Du kan även välja till kursen Entreprenörskap och lära dig hur man startar och driver eget företag. På skolan driver vi en egen byggfirma där du kommer att få utföra jobb riktat till aktörer och kunder i samhället.

Inom programmet så genomgår du även arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du kommer att få vara 15 veckor på en arbetsplats inom byggsektorn.

Inriktningar

Efter ett första gemensamt år väljer du inriktning.

Husbyggnad

Inom den här inriktningen får du grunderna för att arbeta som träarbetare, betongarbetare eller murare. Du får bland annat prova på snickeri, murning, armering och formsättning. Under årskurs två i din utbildning arbetar du med riktiga byggprojekt direkt mot kunder och får därmed verklighetsförankrade kunskaper.

Yrken

  • Betongarbetare
  • Golvläggare
  • Murare
  • Träarbetare

Mark och anläggning, lärlingsutbildning

Inriktningen ger dig kunskaper i markarbeten som görs både före och efter ett bygge. Anläggningsarbete görs inom många områden: husgrunder, vägar, järnvägar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Denna inriktning är en lärlingsutbildning, vilket innebär att delar av utbildningen under årskurs två och tre är förlagd till ett företag eller tekniskt kontor.

Yrken

  • Beläggningsarbete

Måleri, lärlingsutbildning

Inom den här inriktningen lär du dig om färger och olika material samt grunderna i målning både inomhus och utomhus. Du får lära dig att tapetsera och sätta upp andra väggbeklädnader. Denna inriktning är en lärlingsutbildning, vilket innebär att delar av utbildningen under årskurs två och tre är förlagd på ett måleriföretag.

Yrken

  • Målare

Efter utbildningen

Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Om du har påbörjat din utbildning före 2023 kan du välja att läsa till de kurser som ger dig grundläggande behörighet till grundskola.

För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Fredrik Häggkvist

PROGRAMLEDARE

Robert Elofsson

PROGRAMLEDARE

Jinan Thunblom

REKTOR

Saara Mustonen

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE