Teknik­programmet

Det här är programmet för dig som är intresserad av teknik och problemlösning samtidigt som du vill ha en bred utbildning och är särskilt intresserad av att läsa vidare inom de tekniska områdena efter gymnasiet. I programmet varvas de teoretiska kunskaperna med praktiska moment.

Tyra Kahn

Det bästa med programmet är samhörigheten i klassen, lärarna som bryr sig och lär ut på ett bra och pedagogiskt sätt i roliga ämnen. Om det är något som du inte förstår, så finns det alltid hjälp att få av lärarna. Vi har ett bra samarbete i klassen, där vi hjälper varandra med varje projekt.

Teknikprogrammet ger dig kunskaper om hur tekniken utvecklas, vilken roll den har i samhället och hur teknik samspelar med människan och naturen. Du lär dig att utveckla din förmåga att kreativt lösa tekniska problem med hjälp av ämnen som matematik, fysik, teknik och kemi.

En stor del av utbildningen genomförs i projektform där du och dina klasskamrater samarbetar, tar ansvar och utvecklar era idéer.

Inriktningar

Efter ett första gemensamt år väljer du inriktning.

Design och produktutveckling

Inriktningen ger dig en god grund och kunskap för att kunna lösa tekniska problem genom att arbeta med det som kallas designprocessen – hur du tar en idé till en färdig produkt. Det får du göra genom att arbeta fram skisser och modeller för att sedan ta fram användarvänliga produkter. Viktiga delar i designprocessen är förhållandet till estetik, funktion, ekonomi och miljö.

Teknikvetenskap

Inriktningen ger dig bra förutsättningar för att studera vidare till ingenjör eller annat tekniskt yrke. I denna inriktning får du kunskaper i tekniska och naturvetenskapliga ämnen och lär dig även olika tekniska metoder såsom ritteknik, konstruktion, elektronik eller maskinteknik.

Teknikcollege

Teknikprogrammet är certifierat inom Teknikcollege. Det betyder att programmets inriktning utvecklas i nära samarbete med de lokala teknikföretagen. Genomför du skolan med goda studieresultat och har god närvaro får du möjlighet till ett sommarjobb hos något av samverkansföretagen.

Läs mer omTeknikcollege och vad det innebär.

Efter utbildningen

Efter avslutade studier på Teknikprogrammet har du särskild behörighet till flera utbildningar på högskola och universitet, framförallt inom de tekniska områdena.

Läser du inriktning Teknikvetenskap så ingår det obligatoriskt kurser som gör att du är behörig till olika ingenjörsyrken. I inriktning Design och produktutveckling har du möjlighet att själv välja om du vill läsa dessa kurser.

Du har möjlighet att söka till ett fjärde år på Teknikprogrammet och skaffa dig en gymnasieingenjörsexamen. Observera att det kan förekomma olika förkunskapskrav till olika inriktningar.

Du har även möjlighet att söka utbildningar vid yrkeshögskolan, exempelvis produktionsteknik och logistik.

Efter gymnasieskolan kan du till exempel välja att läsa vidare till:

  • civilingenjör
  • designer
  • arkitekt
  • konstruktör

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Jennifer Alsing Åström

REKTOR

Amanda Hermansson

PROGRAMLEDARE

Carina Nilsson

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE