2023 års Ingemar Johansson-stipendiater

Elva avgångselever har tilldelats Ingemar Johansson-stipendiet. De får stipendiet för sina framgångsrika prestationer under gymnasietiden. Här berättar eleverna vad Ullvigymnasiet har betytt för dem och delar med sig av sina egna råd för att lyckas med studierna.

Stipendierna är avsedda för att vara ett ekonomiskt stöd för fortsatta studier. Linnéa Forsling får 25.000 kronor och de övriga tio studenterna får 20.000 kronor var: Malin Johansson, Sarina Rezai, Emilia Eriksson, Tyra Kahn, Joel Hallenstvedt, Jamil Bakr, Albin Eriksson, Maja Ackesten, Linn Ohrzén och Leah Tveit Muskantor.

Diplom och bidrag ur Ingemar Johanssons fond delades ut i samband med en ceremoni i aulan på Ullvigymnasiet den 9 juni. Stipendiaterna har uppvisat mycket goda studieresultat, är bra kamrater och goda ambassadörer för skolan. Kravet är att de har sökt eller kommer att söka till högskola eller universitet.

Malin Johansson, 20Na

- Ullvi har varit en trygg skola som har gett mig bra möjligheter och kunskaper för att utvecklas. Den har gett mig en bred kompetens som jag kommer ha nytta av i framtida studier. Jag har haft bra och engagerade lärare som har varit stöttande samt hjälpsamma i mina studier.

Malins tips:

1. Häng med på lektionerna!

2. Våga fråga när du inte förstår!

3. Hitta en studieteknik som passar dig!

4. Det är viktigt att hitta en balans mellan skola och fritid, ha kul på vägen!

Sarina Rezai, 20NA

- Ullvi har betytt mycket för mig både i kunskapsutveckling och personlig utveckling. De fantastiska lärarna på skolan har gett mig möjligheten att lära mig nya saker varje dag och det kommer jag alltid att förbli tacksam för. Jag har också haft en otrolig rektor som alltid gjort sitt bästa för oss elever. Min förra skola erbjöd inte mig samma trygghet. Det var bråk och tjafs där och jag kände att jag inte passade in. Jag kände mig ensam och obetydlig. Sedan när jag började på Ullvi började jag känna en trygghet i skolan. Det var kul att komma till skolan varje dag. Jag hittade nya vänner och hade lärare som gjorde min dag bättre. Att få komma in i en sådan trygg miljö där det fanns gemenskap gjorde att jag inte längre kände mig obetydlig, för på Ullvi är varje elev betydelsefull. Jag hade en plats där jag fick möjligheten att pröva mina vingar och vara mig själv. Ullvigymnasiet har varit en viktig del av mitt liv som jag alltid kommer att bära med mig.

Sarinas tips:

1. Utnyttja varje sekund du sitter i klassrummet! Sug åt dig all den kunskap som lärarna har att ge.

2. Använd papper och penna! Anteckningar på papper fäster sig bättre på minnet än anteckningar på datorn.

3. Att lyckas med studierna handlar dock inte bara om att studera utan också om vila. Man måste hitta en balans mellan studier och vila för att vågskålen inte ska tippa över.

4. Sist men inte minst, plugga inte bara i sista sekund. Plugga inte för proven utan plugga för att lära dig, för i slutändan är det den kunskapen du kommer ha nytta av.

Emilia Eriksson, 20Na

- Ullvi har fått mig att växa som person på många olika vis. Med lärarnas hjälp har jag fått möjlighet att lära mig nya saker. Tillsammans med deras hjälp har jag även fått hjälp med studieteknik samt planering och struktur. Lärarna har inspirerat mig och ökat mina intressen för de naturvetenskapliga ämnena och gjort mig säkrare i mina framtidsval som vidareutbildning och yrke.

Emilias tips:

1. Våga fråga lärare direkt om det är så att du inte förstår, vi är här för att lära oss och lärarna vill ditt allra bästa.

2. Att planera är något av det allra viktigaste, det kommer ge dig mer tid till fritid och andra aktiviteter.

Tyra Kahn, 20TE

- Ullvi har betytt jättemycket för mig. Det har varit en plats där jag har kunnat lära mig många nya saker och utveckla mig själv som person. Jag har också träffat många fantastiska personer, både lärare och elever. Jag har haft lärare som verkligen brinner för sitt arbete och de har inspirerat mig till att arbeta hårdare.

Tyras tips:

1. Gör saker i tid och skjut inte fram uppgifter och plugg till kvällen innan!

2. Var även aktiv under lektionerna så kan du lägga mindre tid på skolarbeten på fritiden.

Joel Hallenstvedt, 20Ekb

- Ullvi har varit en stor del av mitt liv de senaste tre åren. Här har jag fått lära känna många vänner och haft många underbara lärare. Gymnasiet är en av de viktigaste upplevelserna som förändrar och formar dig som person. Om jag inte gick på Ullvi skulle jag kunna vara en helt annan människa och jag är nöjd med den jag är och den jag har blivit.

Joels tips:

1. Var uppmärksam på lektionerna och att sprid ut pluggandet! Om du är uppmärksam kommer inlärningen vid pluggandet ske fortare och säkrare.

2. Bland det värsta du kan göra är att göra allt sista dagen. Även om du klarar provet eller uppgiften så kommer det kännas som att du drunknar i uppgifter.

3. Slutligen, det absolut bästa rådet jag har är att tro på sig själv!

Jamil Bakr, 20TE

- Ullvi har betytt mycket för mig. Det har varit en plats där jag har fått möjlighet att utveckla min kunskap inom teknik, matematik och fysik samt andra ämnen. Skolan har också erbjudit en bra gemenskap och stöttning från både lärare och klasskamrater. Ullvi har gett mig en stark grund för framtida studier.

Jamils tips:

1. Ta ansvar för din inlärning! Fördjupa dig i ämnet och använd internet till din fördel. Använd digitala plattformar som Youtube för att titta på videor relaterade till ämnet du studerar.

2. Var nyfiken! Var öppen för att lära dig nya saker och att förstå det du redan vet ännu bättre. Utforska ämnet utanför klassrummet.

3. Mitt sista tips är att samarbeta och kommunicera med dina klasskamrater och lärare. Det kan vara väldigt givande och hjälpa till att fördjupa förståelsen för ämnet.

Albin Eriksson, 20TE

- Ullvi har hjälpt mig att utvecklas som person. Mina kunskaper inom matematik, vetenskapligt skrivande och logiskt tänkande har stärkts otroligt mycket. Eftersom Teknikprogrammet kan anses vara ett stressande program med hög intensitet har även min disciplin stärkts. Ullvi har väldigt bra lärare som vill elevernas bästa. Något som har gjort studierna både roligare och lättare. Jag är evigt tacksam för alla lärare som hjälpt mig.

Albins tips:

1. Anteckna vad du har att göra i en kalender eller i mobilen! Börja med att skriva ned deadlines och prov och gör sedan upp en plan för vilka dagar du ska studera inför dessa. Det hjälper dig att hela tiden ligga i fas.

2. Gör lite varje dag och spara inte allt tills sista dagen innan prov eller inlämning. Många lärare sätter proven ungefär samtidigt innan loven.

3. Skjut inte upp det du kan göra idag! Det skadar inte att lämna in uppgifter innan deadline för att få det överstökat. På så sätt slipper du bygga berg av inlämningsuppgifter och undviker onödig stress.

Maja Ackesten, 20SAa

- Ullvi har betytt väldigt mycket för mig. Det är en speciell tid i livet som man går här. Man utvecklas som person, träffar nya vänner och skapar många roliga minnen tillsammans. Man börjar också tänka på vad man vill göra i framtiden. Ullvi har gett mig en inblick i olika arbeten som jag kan tänka mig att jobba med, något som har hjälpt mig med den stora och lite jobbiga frågan om vad man vill göra efter gymnasiet.

Majas tips:

1. Tro på dig själv! Även om det ibland är svårt att prestera i skolan så klarar man det om man verkligen tänker ”det här klarar jag”.

2. Planera i förväg när du ska göra vad och börja i tid med uppgifterna för att slippa stress i slutet. På så vis får du gott om tid att fråga lärarna om hjälp på vägen. Att ta sina studier seriöst är viktigt eftersom du hjälper dig själv inför kommande utbildningar. Samtidigt känns det så mycket roligare att ta studenten när man är stolt över betygen man har med sig från Ullvi.

3. Glöm inte att fördela tiden på annat än plugg! Det är dina ungdomsår som passerar på Ullvi så att umgås med vänner och ha kul är minst lika viktigt.

Linn Ohrzén, 20SAb

- Jag har utvecklats mycket som person under åren på Ullvi. Tack vare alla människor jag har träffat under dessa skolår har jag fått en ny insikt och nya perspektiv kring livet. Jag har lärt känna flera underbara människor som har förgyllt mina vardagar på skolan och jag har fått sådan stöttning av mina lärare här på Ullvi. Något som jag kommer att bära med mig resten av livet och för det är jag tacksam!

Linns tips:

1. Hitta en bra ”plugg-plats” och gör pluggandet till en rolig och mysig stund som gör att du ser fram emot att studera (åtminstone lite grann).

2. Använd papper och penna, man lär sig bättre då!

3. Lär dig vara ensam! Dina vänner vill kanske inte satsa på plugget lika mycket som du och det är helt ok. Det kan därför vara bra att ta vara på håltimmarna och plugga i stället för att dra någonstans med dina kompisar. Prioritera det DU tycker är viktigt och tänk inte på vad andra väljer att göra.

 

Linnéa Forsling, 20Na

- Jag har lärt mig väldigt många olika saker på Ullvi. Mycket av det som jag har lärt mig har jag haft användning för även utanför skolan. Lärarna har varit väldigt stöttande och hjälpsamma och vill oss elever väl.

Linnéas tips:

1. Gör alltid ditt bästa och ge aldrig upp.

2. Plugga så att du verkligen lär dig, inte bara till provet utan även framöver. Mycket av det man lär sig följer med under kursens gång eller kommer tillbaka senare.

3. Kombinera studierna med träning! Jag har tränat många timmar i veckan och det har fungerat väldigt bra för man lär sig snabbare.

Leah Tveit Muskantor, 20Eka
(bild saknas)


- Ullvi har betytt väldigt mycket för mig eftersom skolan har gett mig möjligheten att fokusera på både min sport och mina studier samtidigt. Alla mina lärare har varit otroligt hjälpsamma och förstående vilket verkligen har betytt jättemycket under dessa tre år.

Leahs tips:

1. Fokusera och häng med från början! Det blir så mycket lättare då.

2. Be lärarna om hjälp om något är svårt eller om man hamnar fel. Lärarna uppskattar elever som är intresserade av att lära sig och bli bättre. Dessutom är lärarna väldigt duktiga!