Pedagogiska program för skolan

Köpings stads museer och utställningshalls pedagogiska verksamhet erbjuder undervisning för skolklasser kring olika historiska ämnen.

Förskoleklass – årskurs 3

Bröd och smör, händer i arbete

Plats: Gammelgårdens friluftsmuseum
Årstid: Från maj till september, beroende på vädret.
Tid: 1 h eller heldag

Innan maskinernas stora inträde i vår vardag fick människor själva tillverka vad de behövde i hemmet. På Gammelgårdens friluftsmuseum kan eleverna leva sig in i hur det varit att leva i Köping i det gamla bondesamhället. I parstugan och bodarna finns miljöer att titta på. Under besöket får eleverna pröva att tillverka något på gammalt vis. Antingen väljer ni en eller två aktiviteter för en timmes lektion eller flera för en heldag.

Mer information

Aktiviteter att välja:

  • Kärna smör
  • Baka bröd i vedugn
  • Karda och spinna tråd till garn
  • Slå rep
  • Smida
  • Tvätta

Lgr22: Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider.

Malmaskolan åk 3 Bild: Köpings museum 2024

Känn på forntiden

Plats: Köpings museum eller ett klassrum
Tid: 1 h

Vad är det för grej? Vad kan den berätta om forntiden? Under lektionen känner, diskuterar och testar vi föremål från stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Eleverna får leva sig in i de olika tidsåldrarna och reflektera över historiska källor, materialitet och identitet.

Mer information

Lgr22: Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt förändrade levnadsvillkor i samband med övergången till jordbruk. Norden befolkas. Människors levnadsvillkor under nordisk stenålder, bronsålder och järnålder. Samtal om olika källors användbarhet.

S:t Olovskolan åk 3 på Skoftesta skans Bild: Emma Kaatari 2024

Temadag på Skoftesta skans

Plats: Skoftesta skans
Årstid: Från april/maj till oktober/november beroende på vädret.
Tid: heldag med en eller flera klasser

Borgen med tre murar är kulisserna till en temadag där eleverna får leva sig in i järnåldermänniskornas liv. Vi smakar, leker, klär oss och upptäcker järnåldern tillsammans. Lärarhandledning och material finns för olika stationer och museipedagogen håller guidad visning i borgen.

Mer information

Lgr22: Några utmärkande drag i närområdets natur- och kulturlandskap. Spår av den senaste istiden. Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider. Människans levnadsvillkor under nordisk … bronsålder och järnålder. Samtal om olika källors användbarhet. Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Fröken Fridas skollektion

Plats: ett klassrum
Tid: ca 45 min

Lärarinnan från 1900-talets början, fröken Frida Vogel, besöker skolan och håller lektion med eleverna. Efter lektionen blir Frida museipedagog och tillsammans med eleverna diskuterar vi hur det var i skolan förr. Lärarhandledning finns för förberedelse inför besöket.

Mer information

Lgr22: Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden […] Minnen berättade av människor som lever nu. Samtal om och reflektion över normer och regler i elevens livsmiljöer […] Mänskliga rättigheter inklusive alla människors lika värde och barnets rättigheter […] Kristendomens roll i skolan och hemorten förr i tiden.

Skolklass på arkeologilabb Bild: Köpings museum 2020

Årskurs 4 - 6

Arkeologilabb

Plats: Köpings museums gård
Årstid: Från april/maj till oktober/november beroende på vädret.
Tid: 1 h

I en utgrävning får eleverna iklä sig rollen som arkeolog. Här finns lämningar från medeltiden. Vad kan hantverkarnas föremål berätta om människors liv och rörelser i Köping för över 500 år sedan?

Mer information

Lgr22 Historia: Nordens kulturmöten med andra delar av världen genom vikingars resor och medeltidens handelssystem. Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar. Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tids­perioden. Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd […] och hur de kan användas för att ge kun­ska­per om det förflutna.

Livet hemmavid under vikingatid

Plats: Köpings museum
Tid: ca 45 minuter

Många förknippar vikingatiden med vikingatida krigare och plundringståg, men hur var livet egentligen hemmavid? Under den här lektionen samlas vi i järnåldershuset på museet och reflekterar över hur livet kunde te sig på gården: hur man bodde, vilka man bodde med, vem som bestämde, hur man såg ut och vad man åt.

Mer information

Lgr22 Historia: Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under vikingatiden. Vad historiska källor är… och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna. Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur vikingar framställs i populärkulturen.

Aldrig mer som förr

Plats: Köpings museum
Tid: ca 45 minuter

I mitten av 1800-talet började Köping omvandlas från en liten handels- och hantverksstad till en av Sveriges modernaste städer. Under loppet av hundra år förändrades livet på alla sätt för Köpingsborna. Under den här lektionen kikar vi på vad som egentligen hände och jämför då och nu.

Mer information

Lgr22: Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige. Olika konsekvenser av detta för barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.

Passar alla årskurser

Stadsvandring

Plats: Start vid Stora torget, slut vid Smedjan
Tid: ca 45 minuter

Under stadsvandringen bekantar vi oss med Köpings äldsta historia genom byggnader och miljöer, från medeltidens holme till fabrikernas anläggande vid ån. Frågor som vi diskuterar är hur landskapet har förändrats över tid, hur staden vuxit fram och varför. Händelser, personer och hur människor haft det i olika tider är också teman som berörs.

Mer information

Lgr22:

Fsk – åk. 3: Hemortens historia och vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om livet där under olika tider.

Åk. 4 – 6: Stadsbildning och kristendomens etablerande i Norden… Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tidsperioden. Vad historiska källor är … och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna. Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige.

Åk. 7 – 9: Kontinuitet och förändring med utgångspunkt i långa historia linjer kring levnadsvillkor, migration och makt.

Mer information

Lgr22:

Fsk-åk. 3: Kristendomens roll… på hemorten förr i tiden. Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Skildringar av människors levnadsvillkor förr i tiden […] Minnen berättade av människor som lever nu.

Åk. 4–6: Religionens betydelse i människors liv… Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler. Kristendomens betydelse och värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Vad historiska källor från tidsperioden … kan berätta om det förflutna.

Åk. 7–9: Vad religion och livsåskådning kan betyda för människors behov av mening, gemenskap, identitet och förståelse av omvärlden. Tolkning av och samtal om religiös och livsåskådningsmässig symbolik och mening i … ritualer och estetiska uttryck. Tolkning av historiska källor från tidsperioden och granskning utifrån källkritiska kriterier.

Specialvisningar

Om ni vill ha en visning under ett speciellt tema är ni välkomna att höra av er till oss. Kontaktuppgifter hittar du här på sidan.

Priser


Undervisningen är kostnadsfri för Köpings kommuns förskolor, grundskolor, gymnasieskola, integrationsklasser och dagbarnvårdare.

För övriga skolor i Köpings kommun och andra kommuners skolor kostar undervisningen 450 kr/klass.

Vi beräknar att varje visning tar cirka 45 minuter om inte annat anges.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Pernilla Hjelt

Museipedagog

Utbildnings-, kultur- och fritidsförvaltningen

Köpings stads museer och utställningshall
Östra Långgatan 37

731 30 Köping