Skyltar

Funderar du på att sätta upp en skylt? Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Bygglov för skyltar

Den generella regeln är att bygglov alltid krävs för skyltar inom detaljplanerat område. Bygglov krävs även om du bara vill byta motiv på en befintlig skylt. Det finns undantag från lovplikten, men de är kopplade till att skylten inte ska sitta i en värdefull bebyggelsemiljö.

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Inom Köpings kommun finns det en hel del historiskt värdefull bebyggelse som vi tillsammans ska värna och vara stolta över. Om du planerar att sätta upp en skylt på en fasad behöver du därför vara medveten om att bygglov kan krävas för skylten.

Förstora bilden

I Köping centrum finns det en hel del utpekad värdefull bebyggelse. På kartan ovanför kan du se vilka områden som är värdefulla. Inom de lila områdena krävs med andra ord alltid lov för skyltar.

Bygglov i andra områden

Trots att byggnader inte är placerade inom värdefull bebyggelse, så kan skydd finnas i den detaljplan som gäller för din byggnad. På länken nedan kan du söka efter den detaljplan som gäller för din fastighet. Kontakta gärna bygglovenheten om du vill ha hjälp att tolka detaljplanen.

Undantag från kravet på bygglov

Om byggnaden som du ska skylta på inte ligger inom värdefull bebyggelse och inte heller har ett skydd i gällande detaljplan så får du utan bygglov sätta upp en skylt med en storlek upp till 1m².

Behöver du hjälp?

Kontakta oss på bygglov så hjälper vi till att svara på dina frågor. Vi kan till exempel hjälpa till med att ta fram ritningar från vårt arkiv för att underlätta din ansökan.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Bygglovenheten

Besöksadress
Kristinelundsvägen 4, Köping

Postadress

Köpings kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
731 85 Köping

Telefontider

Måndag: 08.00-12.00 och 13.00-15.00
Tisdag: 13.00-16.00
Onsdag-fredag: 08.00-12.00

Öppettider

Måndag-fredag: 8.00-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar har vi ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken

Boka ditt besök

Ring för att boka en tid om du vill träffa en handläggare