Ansök om plats och säg upp plats

Här hittar du hur du ansöker och säger upp din plats på förskolan eller för kvälls-, natt och helgomsorgen och vad som gäller för det. Många av dessa ärenden gör du i förskolans e-tjänster.

E-tjänst innebär i vissa fall att inloggning sker via e-legitimation. Har du inte e-legitimation kan du få det av din bank.

OBS! Om du har skyddade personuppgifter ska du inte ansöka om plats på webben utan istället ta kontakt med placeringsenheten.

Ansök om förskoleplats (e-tjänst)

Ansök om plats för kvälls-, natt och helgomsorg

Säga upp plats (e-tjänst)

Ändra schemat (Tempus)

Uppdatera inkomst (e-tjänst)

När ska jag ansöka om plats?

Ansökan om plats för förskola ska göras senast tre månader innan du önskar plats då kommunen tillämpar tre månaders platsgaranti.

Det finns ingen gräns för hur tidigt du kan ansöka om plats men ködatum räknas tidigast 6 månader före det datum du önskar att barnet ska börja. Du får en bekräftelse skickad hem till dig när vi har behandlat din ansökan.

Det är viktigt att du/ni som vårdnadshavare lämnar in intyg för din/er sysselsättning (studier, arbete) för att vi ska kunna erbjuda en plats. Intyget skickar du till placeringsenheten så fort du har sökt en plats.

Hur ska jag ansöka om plats?

När du ansöker om plats för förskola är det även viktigt att du lägger in inkomsten för hushållet och vilka tider ditt barn ska vara på förskolan. Det styr vilken avgift du ska betala. Vill du ansöka om plats i en fristående förskola vänder du dig direkt till den förskolan.

Ansökan om kvälls-, natt- och helgomsorg

Vill du söka plats till kvälls-, natt- och helgomsorg som i Köping kallas för Nattugglan, ansöker du om plats i ett annat program än till förskola. Där lägger du också in schemat för barnet.

Rätt till förskola på finska

Barn med finska rötter har rätt till förskola helt eller delvis på finska. Du kan ange önskemål om finska när du ansöker om plats. Vill du veta mer om finska i förskolan vänder du dig till placeringsenheten.

Säga upp plats i förskolan

Uppsägningstiden är två månader och räknas från den dag du skickar uppsägningen. Du betalar avgift för hela uppsägningstiden oavsett om du använder platsen eller inte.

Vid övergång till förskoleklass

Du behöver inte säga upp din plats i förskolan om barnet ska börja i förskoleklass och även ha plats på fritidshem eftersom den övergången sker automatiskt. Du måste dock säga upp förskoleplatsen om barnet inte har rätt till fritidshem eller inte önskar plats.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Placeringsenheten Förskola

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Sveavägen 21, Köping

Telefontid
Måndag-fredag kl. 10.00-12.00

Övrigt
Har hand om placeringsärenden samt fakturafrågor gällande förskola och fritidshem.