Sjögull i Mälaren

Sjögull är en flerårig asiatisk växt som på slutet av 1800-talet planterades ut som prydnad i Sverige. Även om den är vacker att se på så breder ut sig på bekostnad av andra växter och hör inte hemma i Sveriges natur.

Sjögull är en främmande växt som påminner om näckros. Foto: Christina Schyberg.

Sjögull är en vattenväxt som bildar stora mattor med blad på vattenytan. Detta gör att bottnen under Sjögullsmattan hamnar i mörker och att andra växter och djur trängs undan.

Sjögull sprids lätt med hjälp av människan, bland annat då det fastnar i båtmotorer. Varje liten del av växten som flyter iväg slår lätt rot någon annanstans. På två månader kan sjögull skapa fem meter långa revor längs botten.

Varför finns det sjögull här?

Sjögull har sin naturliga hemvist i Asien samt i sydligaste delarna av Europa. På 1930-talet planterades växten ut i sjön Väringen, norr om Hjälmaren, och har därifrån spridits ner genom Arbogaån till Mälaren. Växten har bekämpats genom slåtter i många år, vilket har påskyndat spridningen eftersom de avslagna växtdelarna inte har tagits omhand utan flytit iväg och rotat sig på nya ställen i Arbogaån och sedan vidare ut i Mälarens västra del.

Så undviker du onödig spridning

Trots att den är vacker innebär sjögull ett stort besvär för våra ekosystem och för friluftslivet. Du som har sjögull vid din brygga eller som nyttjar vatten där växten finns bör undvika att den sprids genom att följa nedstående råd:

  • Kör inte båt eller kanot genom sjögullskolonierna eftersom växtdelar då slits loss och sprids.
  • Simma aldrig bland sjögull då det är risk för drunkning om man trasslar in sig i växtens kompakta massa av stjälkar som finns under vattnet.
  • Slå inte av sjögullsplantor invid bryggor och badplatser.
  • Om växten ska bekämpas bör detta i första hand ske genom övertäckning med till exempel gummiduk.
  • Kontakta kommunen eller länsstyrelsen för ytterligare råd.
  • Rapportera om du gör fynd av nya bestånd. Du kan använda en tjänst på webben för att anmäla invasiva arter som Sjögull. Tjänsten är framtagen av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Rapportera arter på artfakta.se

Kännetecken

Sjögull påminner i sitt utseende om näckrosor. Bladen är i regel mindre (ca 8 cm långa), har en vågig kant och ofta rödprickig undersida. Blomman som visar sig i juli-augusti är gul med fransiga kronblad. En annan växt som kan förväxlas med sjögull är dyblad men denna art är ej förankrad i botten, har blad som endast är cirka 3 cm långa samt har vit blomma.

Sjögull trivs i näringsrika vatten. Den kan växa både på mjuk och hård botten ned till cirka 3 meters djup.

Växten trivs i lugna näringsrika vatten som vikar och hamnar, där den kan täcka hela sjöytan.

Blad från sjögull, mittersta, är mindre än näckros (vänster) och större än dyblad (höger).

Bekämpning av växten

Då varje liten del av Sjögull kan skapa en ny sjögullskoloni så är det bästa sättet att bekämpa Sjögull att täcka bestånden med en duk uppspänd på flytande ramar.

Köpings kommun och flera andra kommuner kring Mälaren samarbetar med länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland, samt med Mälarens vattenvårdsförbund, för att bekämpa sjögull.

Mer information om sjögull, dess utbredning och hur du kan hjälpa till att minska spridningen av Sjögull finns på Mälarens vattenvårdsförbunds hemsida

Sjögull på malaren.org

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings kommun

Postadress
Köpings kommun
731 85 Köping

Telefontider
Måndag-torsdag: 7.30-16.30
Fredag: 7.30-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar kan vi ha ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken