Återanvändbara matlådor och muggar

Från den 1 januari 2024 ska du som driver till exempel restaurang eller annat serveringsställe kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas. Kravet införs för att minska nedskräpningen och för att minska resursförbrukningen.

En flergångsförpackning är en förpackning som kan användas flera gånger. Försäljningsstället behöver ha ett system för insamling och rengöring för att återanvändning ska vara möjlig och för att kravet ska vara uppfyllt. Kontakta din förpackningsleverantör för mer information.

Regler för muggar och matlådor

Om du driver ett försäljningsställe som erbjuder snabbmat i engångsmatlådor eller dryck i engångsmuggar, ska du kunna erbjuda kunder matlådor och muggar som kan återanvändas. Du ska även välja flergångsförpackningar som har minst påverkan på miljön och människors hälsa. Matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen.

Informera kunden

Försäljningsstället ska informera kunden om att den kan få mat och dryck i en flergångsmugg eller matlåda och ska informera om engångsförpackningarnas miljöpåverkan och fördelarna med en minskad förbrukning.

Detta omfattas inte av den nya lagen

  • Papper eller kartong.
    Kraven omfattar inte den som säljer mat och dryck i engångsförpackningar som helt är gjorda av papper eller kartong. Förpackningarna får inte vara kemiskt modifierade på ett sätt som fördröjer nedbrytningen.
  • Färre än 150.
    Ett försäljningsställe som tillhandahåller färre än 150 engångsmuggar eller engångsmatlådor per dag omfattas inte av kraven. Antalet beräknas i genomsnitt under de dagar som försäljningsstället är öppet under ett kalenderår.

Ta fram rutiner för antalet

Försäljningsstället ska skapa rutiner för att säkert veta att det inte går åt fler än 150 engångsmuggar eller engångsmatlådor per dag, i genomsnitt.

Nya regler från 2026

Från och med den 1 januari 2026 är det färre än 75 engångsmuggar eller engångsmatlådor som gäller.

Miljösanktionsavgift

Den som inte uppfyller kraven kan behöva betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor. Miljöenheten ansvarar för tillsynen av försäljningsställen i kommunen och kan fatta beslut om utdömande av miljösanktionsavgift.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings kommun

Postadress
Köpings kommun
731 85 Köping

Telefontider
Måndag-torsdag: 8.00-17.00
Fredag: 8.00-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar kan vi ha ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken