Förorenade områden

Förorenade områden är mark, vatten och byggnader som genom utsläpp har fått betydligt högre föroreningshalter än omgivningen. Föroreningar kan orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Gå direkt till:

Förorenade områden i Köping

I Köpings kommun har det sedan 1500-talet bedrivits många olika verksamheter som kan ha förorenat mark, vatten, och de byggnader som verksamheten har bedrivits i.

Förorenade områden påverkar miljön genom att föroreningar läcker ut i vattendrag och grundvatten. Dessa föroreningar kan bland annat förstöra livsmiljöer för vattenlevande djur och växter, förorena vårt dricksvatten eller grödor som vi sedan konsumerar.

Upptäcka förorenade områden

Många föroreningar är osynliga och luktfria men kan ändå utgöra en risk för människors hälsa och miljön. Därför är det viktigt att beroende på föroreningens risknivå för människors och miljöns hälsa vidta olika åtgärder för att uppnå en giftfri miljö.

Om du planerar att köpa eller sälja en fastighet, utföra markarbeten eller göra någon annan förändring inom en fastighet, är det viktigt att du tar reda på om det finns föroreningar. Du är alltid välkommen att höra av dig med frågor till oss på miljöenheten.

Avgift

För tillsyn av förorenade områden och anmälan om efterbehandling med anledning av föroreningsskada tar miljöenheten ut en avgift som fastställt av kommunfullmäktige.

Taxa miljöbalken 2025 Pdf, 994 kB.

Vanliga frågor och svar

Vem har ansvar för föroreningar?

Enligt miljöbalken har den som orsakat en förorening i första hand ansvaret för att åtgärda skadan. Om det inte går att identifiera någon ansvarig, övergår ansvaret till fastighetsägaren om fastigheten har köpts efter miljöbalkens införande den 1 januari 1999.

Om ingen ansvarig enligt ovan kan identifieras eller bekosta nödvändiga åtgärder, finns det i vissa fall möjlighet att söka bidrag från Naturvårdsverket.
Innan du utför en åtgärd inom ett förorenat område måste du anmäla detta till miljöenheten. Läs mer om hur du gör en anmälan här.

Vad är vanliga tecken på ett förorenat område?
  • Främmande föremål – Om du upptäcker ett föremål såsom stålfat, behållare, tankar eller annat som normalt inte borde finnas i marken eller vattnet är området med hög sannolikhet förorenat.
  • Avvikande färg – Om marken eller vattnet blivit färgat svart, grönt, blått, gult, regnbågsfärgat eller andra avvikande färger så är det ett tecken på att det skulle kunna vara förorenat.
  • Avvikande lukt - Om ett område luktar kemiskt eller surt så kan det vara en förorening. En del föroreningar som till exempel bensin, olja och diesel går ofta att känna igen på lukten.
  • Det har funnits en industri i området

Du är alltid välkommen att höra av dig med frågor till oss på miljöenheten om du upptäcker någonting som avviker som skulle kunna vara en förorening på din eller någon annans fastighet.

Läs mer:

Ta reda på om ett område är förorenat

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Miljöenheten

Kristinelundsvägen 4, Köping

Postadress:
Köpings kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
731 85 Köping

Telefontider

Måndag-torsdag: 09.00-12.00 och 13.00-16.00
Fredag: 09.00-12.00 och 13.00-15.00

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.00
Fredagar: 08.00-15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar har vi ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken!